Poroşenko: „Înţelegerea de la Minsk este în MARE PERICOL, iar Rusia şi-a...

Poroşenko: „Înţelegerea de la Minsk este în MARE PERICOL, iar Rusia şi-a intensificat ofensiva”

0
DISTRIBUIȚI

Petro-Porossenko-ucraina-telegraph_co_uk

Petro Poroşenko a avertizat că armistiţiul care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică este în „mare pericol”, din cauza confruntărilor armate intense din estul Ucrainei, acuzând Rusia că şi-a „intensificat semnificativ” ofensiva, relatează BBC News online.

„După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii”, a declarat vineri Poroşenko, citat de BBC News Online.

„Din nefericire, după (negocierile de la) Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat”, a acuzat el, adăugând că Kievul „este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol”.

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei.

Bombardamente se auzeau sâmbătă dimineaţa în fieful separatist prorus Doneţk.

De asemenea, confruntări aprige continuau să aibă loc la Debalţeve, o localitate strategică aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene şi situată între zone aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.

Peste 12 civili au fost ucişi vineri în bombardamente care au avut loc în estul ţării. Militarii ucraineni şi rebelii din Doneţk şi Lugansk se acuză reciproc de atacarea unor zone locuite.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta despre implementarea armistiţiului semnat joi la Minsk.

Preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei – care au semnat documentul final al summitului de joi de a Minsk – urmează să păstreze legătura telefonic, în weekend, pe tema situaţiei din Ucraina

În pofida apropierii termenului intrării în vigoare a armistiţiului – duminică la ora locală 0.00 (0.00, orra României) – confruntările armate par să nu dea semne că s-ar opri, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat că rebelii vor să-şi „ridice steagul” la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii.


„Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă”, le-a declarat el unor reporteri.

Două persoane au fost ucise vineri în bombardamente rebele asupra unei cafenele din Şcastia, lângă Lugansk, dar şi un băiat lângă o şcoală din Artemivsk, o localitate de lângă Debalţeve, au anunţat autorităţile regionale ucrainene.

La rândul lor, rebelii au anunţat că cel puţin şase persoane au fost ucise în bombardamente ale forţelor guvernamentale la Doneţk şi Horlivka.

De asemenea, forţele guvernamentale au declanşat o ofensivă în zona portului Mariupol, situat între zonele controlate de către rebelii proruşi în Donbas şi Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în martie.

Noua intensificare a confruntărilor armate alimentează temerile că înţelegerea de joi de la Minsk ar putea putea să fie abandonată înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

Însă grupul însărcinat cu monitorizarea armistiţiului s-a declarat optimist, în pofida „confruntărilor destul de serioase” de vineri. „Noi credem că Acordurile de la Minsk sunt singura foaie de parcurs către o încetare de durată a focului”, a declarat pentru BBC Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.

Pe de altă parte, Marea Britanie a livrat Ucrainei un lot de vehicule blindate, a confirmat Ministerul britanic al Apărării. Londra a precizat că este vorba despre vehicule scoase din serviciu, neînarmate şi care nu sunt dotate cu echipament letal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.