Povestea de SUCCES a formaţiei timişorene Negură Bunget: „În străinătate, toată lumea...

Povestea de SUCCES a formaţiei timişorene Negură Bunget: „În străinătate, toată lumea ne întreabă de Transilvania şi Dracula“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Fără îndoială, Negură Bunget este una din formaţiile timişorene care reprezintă muzica românescă cu succes în întreaga lume, numeroasele lor concerte susţinute atât în Europa cât şi peste Ocean fiind cât se poate de apreciate de melomanii care gustă genul muzical abordat de ei.

„Ceea ce cântăm noi e black metal. E o muzică în care e mai important conceptul decât muzica. Avem influenţe diverse, de la folk la ambient, de la pregressive-ul anilor ’80 la black metal. Contează mai puţin ce gen muzical cântăm. E o abordare personală“, spune Gabriel Mafa, unul din fondatorii trupei timişorene care a luat naştere în 1995 sub numele de Wiccan Rede şi care un an mai târziu a devenit Negură Bunget.

De-a lungul anilor, formaţia a editat o serie de albume de succes şi a trecut prin mai multe schimbări de componenţă, dar conceptul a rămas acelaşi. „Au fost multe schimbări în trupă şi am trecut printr-o grămadă de experienţe care ne-au schimbat. Ideile de bază au rămas însă neschimbate. Punem accent pe chestii tradiţionale româneşti: istorie, folclor, spiritualitate şi natură. Am descoperit o serie de lucruri noi în acest domeniu, e şi normal“, spune muzicianul timişorean care alături de colegii săi se pregăteşte de lansarea unui nou material discografic care va face parte dintr-o trilogie.

negurabunget3 [1024x768]Alături de concertele susţinute în cadrul unor festivaluri cu renume din întreaga lume, Negură Bunget a efectuat o serie de turnee, în cadrul cărora au avut parte de experienţe deosebite. Acum trei ani, formaţia a susţinut nu mai puţin de 40 de concerte în Statele Unite Ale Americii, iar pentru promovarea noului album timișorenii pregătesc un turneu şi mai amplu. „Cel mai lung turneu de până acum a fost în 2010, când am avut aproximativ 50 de concerte în Europa. Acum trei ani am avut o serie de 40 de concerte în America. Ne plac turneele astea în care mergem cu microbuzul din oraş în oraş. Poţi să mergi unde vrei tu, ne oprim să vizităm locurile care ne plac. Am mai fost în turneu şi cu Nightliner, alături de alte trupe, dar ne place varianta asta mai light. Cel mai lung turneu al nostru va debuta luna viitoare, în 7 martie. Avem programate aproape 80 de concerte în decurs de trei luni. După care, la toamnă, vom merge din nou în turneu în America“, spune Gabniel Mafa.

Colaboratori inediţi: Bean şi Alexandrina

Noul album al timişorenilor, „Tău”, va fi lansat de casa de discuri germană Prophecy Productions în data de 27 februarie în Europa şi în data de 3 martie în restul lumii. Ca primă parte a unei trilogii muzicale şi vizuale legate de Transilvania, „Tău” e concentrat pe partea naturală, explorând locuri spectaculoase, precum şi legendele, miturile şi tradiţiile acestora, deschizând o fereastră către trecutul unor locuri legendare. Discul va apărea în mai multe formate, inclusiv într-o ediţie limitată într-o cutie de lemn gravată, şi are şi colaboratori inediţi, printre aceştia numărându-se Bean (solistul de la Subcarpaţi), Alexandrina sau Gabriel Almaşi, la Theremin.

„Ne plac provocările şi de multe ori ediţiile astea de lux atrag un interes deosebit. Vom lansa albumul în formă de digi-pack, sub formă de vinil dar şi într-o ediţie de lux în care va exista şi o cărticică de 72 de pagini. Vom avea şi o ediţie şi mai limitată, de 50 de exemplare, care va apărea într-o cutie de lemn gravată care va conţine şi digi-pack-ul care va fi învelit într-o frunză de arţar. Am colaborat cu Bean şi Alexandrina şi au ieşit nişte piese foarte interesante. Piesa cu Alexandrina e una mai happy, deşi are o structură foarte progresivă. Ne gândeam să scoatem acest prim album din trilogie alături de un DVD şi cu un CD cu reinterpretări şi remixuri din alte zone muzicale. Era prea complicat, dar vrem să facem asta când vom termina trilogia. Ne plac chestiile astea mai oldschool, să facem albume pe care poţi să le pipăi, să le miroşi. Da, e drept, există tendinţa ca totul să fie virtual. Dar cu cât e mai pregnantă mişcarea asta există şi oameni care vor altceva“, spune Gabriel Mafa.

De-a lungul anilor, formaţia timişoreană a susţinut un număr impresionant de concerte în afara ţării, inclusiv în cadrul unor festivaluri renumite (Wacken Open Air, Summerbreeze, Hellfest, Graspop sau Exit) şi consideră că nu există mari diferenţe între publicul de acolo şi cel de la noi.


„Nu există o diferenţă între publicul din ţara noastră şi cel de afară. Chestia asta că suntem mai cunoscuţi în afară decât în România e relativă. România e o ţară mică, în care dacă ţinem zece concerte pe an e destul. În Europa putem ţine o sută de concerte pe an. E drept, afară mai există reviste de specialitate şi te poţi promova mai uşor. Noi am avut un context potrivit. Prin ’97 când ne-am apucat de cântat afară, nu erau aşa de multe trupe. Şi ne promovam cu casete trimise te miri unde. Trimiteam chestii fizice. Personal, am trimis sute de colete în întreaga lume, doar pentru a ne face cunoscută muzica. Nu există public diferit, ci doar concerte bune şi mai puţin reuşite. Per ansamblu, cred că publicul românesc e mai dezlănţuit faţă de cel străin. Asta depinde evident şi de stilul pe care îl abordezi. Mulţi dintre cei care vin la concertele noastre sunt mai sobri. Uneori, nu ştim dacă oamenii ăia au venit să ne vadă pe noi special, sau s-au nimerit pur şi simplu acolo. Afară, am avut oameni de 60 de ani care au venit cu copii lor de 30 de ani, care erau mari fani Negură Bunget“, spune Gabriel Mafa.

negurabunget2 [1024x768]„Dacă îţi obişnuieşti publicul să cânţi pe gratis, e greu mai apoi să pui 20 de lei intrarea la concertul tău din club“

Componenţa actuală a formaţiei îi include pe Gabriel Mafa / Negru (tobe / percuţii / ţambal / xilofon / tulnic), Tibor Kati ( voce / chitară / clape), Adrian Neagoe / Oq (chitară / voce / clape) , Petrică Ionuţescu (fluier / tulnic / trompetă / instrumente tradiţionale) şi Ovidiu Corodan – bas, alături de care se mai află Daniel Dorobanţu (visuals) şi Mihai Neagoe (sound design).

Lansarea noului album la Timişoara va avea loc în data de 28 martie, la Amplificat, în cadrul unui eveniment în care vor mai fi invitate trupele The Moon & Nightspirit (pagan folk – Ungaria), Grimegod (emotional metal – Arad) şi Northern Plague (black metal – Polonia).

În ceea ce priveşte starea industriei muzicale româneşti actuale, fondatorul trupei timişorene crede că formaţiile din România ar trebui să-şi educe publicul. „Cred că fiecare formaţie românească ar trebui să-şi educe propriul public. Din păcate, învăţământul din ţara noastră, ca instituţie, e tot mai trist. Nu vrem să intrăm pe radio, ştim că multe trupe de rock nici nu reuşesc să intre pe radio în România. Mai bine ne vedem de treabă şi facem ceea ce ne place. Lucrurile depind şi de strategia trupei. Dacă îţi obişnuieşti publicul să cânţi pe gratis, e greu mai apoi să pui 20 de lei intrarea la concertul tău din club. E frumos şi să cânţi la festivaluri mari. Dar, cu cât festivalul e mai mare, organizatorii de acolo încearcă să te plătească cu cât mai puţini bani posibili. Eu trăiesc oarecum din muzică. Mă mai ocup şi de studio, ma învârt oarecum în jurul muzicii. Dacă ar trebui să trăieşti în Germania din muzica pe care o facem noi, ar fi imposibil. Nu am putea trăi. Dar… noi cântăm în Germania şi trăim în România“, spune fondatorul trupei Negură Bunget.

Având în vedere faptul că timişorenii au călătorit mult în afara ţării, de-a lungul timpului şi-au creat o bază de fani în ţări cât se poate de exotice. Şi, de cele mai multe ori sunt întrebaţi de… Transilvania şi Dracula. „Avem cereri de discuri în Africa De Sud. Recent, cineva din Siria mi-a comandat două tricouri cu Negură Bunget. Ediţiile de lux sunt foarte cerute, la fel ca şi vinilurile. Cântând mult în afară, toată lumea ne întreabă de Transilvania şi sânge şi Dracula. Am simţit că e de datoria noastră să prezentăm o altă viziune. E drept, în final, fiecare îşi alege ce-i place. Sper ca anul viitor să apară cel de-al doilea album al trilogiei, iar peste alţi doi ani şi ultima parte. Sunt diferite materialele, dar puse împreună vor fi o chestie vastă şi detailată. Nu ne grăbeşte nimeni, putem face cum vrem noi“, a mai adăugat Gabriel Mafa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.