Primăria renunță la transformarea Parcului Eminescu în parcare. De ce este doar...

Primăria renunță la transformarea Parcului Eminescu în parcare. De ce este doar o victorie temporară pentru protestatari

0
DISTRIBUIȚI

parc arad

Proiectul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, prin care parcul orașului urma să fie transformat într-o parcare cu un spaţiu de promenadă deasupra, cu jardiniere şi arbuşti, a fost contestat vehement, săptămâni de-a rândul, prin diverse forme de protest, de mii de arădeni, specialişti, arhitecţi, peisagişti, urbanişti şi asociaţii civice, care s-au adresat mai multor instituţii pentru a opri acest dezastru ecologic.

Răspunsul ministerului: desfiinţarea parcului este ilegală

Asociaţia Peisagiştilor din România – Filiala Teritorială Vest şi-a exprimat public dezacordul cu privire la studiul de fezabilitate pe care dorea să-l întocmească primăria pentru a amenaja o parcare în locul parcului Eminescu, un simbol al oraşului, un spaţiu de agrement cu un fond dendrologic valoros şi totodată un loc de memorie al comunităţii, cu o mare importanţă patrimonială, argumentând cu texte de lege şi de specialitate inoportunitatea acestuia.

Asociaţia a primit un răspuns fără echivoc din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin care se confirmă că amenajarea unei parcări pe locul parcului este ilegală şi proiectul primăriei nu poate fi pus în practică fără încălcarea legii. Ministerul a apreciat implicarea asociaţiei pentru a bloca studiul de fezabilitate numit „regenerare urbană” prin care parcul urma să fie desfiinţat, precizând că, potrivit legislaţiei în vigoare, „schimbarea terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora” şi a adăugat că actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor legale sunt lovite de nulitate absolută.

Solicitări la primărie

După ultimul miting organizat de asociaţiile susţinătoare ale iniţiativei „Salvaţi parcul Eminescu” a fost adoptată „Declaraţia pentru un oraş sănătos”, care a fost depusă la primărie, urmând a fi înaintată şi consilierilor locali. Organizaţiile semnatare au reiterat reglementările în vigoare cu privire la spaţiile verzi şi au cerut renunţarea definitivă la proiectul de distrugere a parcului, la respectarea planului urbanistic, fără amendamentele adoptate ilegal şi la amenajarea parcului, ajuns într-un stadiu avansat de paragină.

puz monumente protejate

În declaraţie se cere, de asemenea, renunţarea la proiectul de înfiinţare a unei parcări pe locul terenului de sport din faţa Colegiului „Moise Nicoară”, respectarea masterplanului de transport realizat de societatea Dr.


Brenner Ingenieurgesellschaft MBH din Germania, care a fost adoptat în 2011 şi prevede mai multe parcări, şi întreţinerea corectă a spaţiilor verzi, care au avut mult de suferit în ultimii ani.

Parc salvat pentru moment

Falcă a ripostat vehement la adresa ministerului, susţinând că acesta se bazează pe premise false, care n-au legătură cu intenţiile primăriei. Mai mult, primarul a susţinut că, prin acest răspuns, asociaţia peisagiştilor ar fi fost încurajată să vină în întâmpinarea iniţiativei municipalităţii, prin implicarea în demersul de elaborare a studiului de fezabilitate.

Cu toate acestea, aşa cum se poate vedea pe site-ul SEAP, licitaţia pentru studiul de fezabilitate care viza transformarea parcului în parcare a fost anulată, deşi primăria nu a făcut nici un anunţ public în acest sens, iar în urma presiunii opiniei publice care cerea şi anularea amendamentelor ilegale la PUZ-ul pentru zona protejată a oraşului, la şedinţa de consiliu care a avut loc astăzi, ele au fost retrase la solicitarea lui Gheorghe Falcă. Primarul a adoptat însă o atitudine revanşardă şi a anunţat că intenţionează să realizeze un nou PUZ, special pentru acest parc, pentru a-şi pune proiectul în aplicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.