Rectorul Universității de Vest din Timișoara trage un semnal de alarmă: „Educația...

Rectorul Universității de Vest din Timișoara trage un semnal de alarmă: „Educația nu este o marfă”. De ce este îngrijorat

0
DISTRIBUIȚI

pirtea1

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, crede că învățământul universitar s-ar putea transforma într-o „marfă”, din cauza a trei acorduri internaționale între Uniunea Europeană și diferite state, în curs de negociere sau aproape de finalizare. Este vorba despre Acordul economic și comercial dintre UE și Canada, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții și Acordul TiSA, care propun eliminarea barierelor în numeroase sectoare ale economiei, stimulând creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Totuși, Marilen Pirtea atrage atenția asupra faptului că prevederile celor trei acorduri privesc și maximizarea cooperării dintre cele mai mari piețe din lume și deschiderea unui singur spațiu de comerț și investiții. Prin urmare, rectorul Universității de Vest din Timișoara crede că există riscul ca educația să fie percepută ca un serviciu comercial, pentru că nu este clar delimitată de celelalte sectoare economice.

„Liberalizarea serviciilor educaționale și intrarea pe piață românească a unor «actori» privați cu interes deosebit în maximizarea profitului și nu a actului educațional, ar fi dăunătoare societății noastre”, consideră Marilen Pirtea.


Rectorul universității timișorene mai precizează că, potrivit ultimelor rapoarte, sistemul de învățământ superior din România are dificultăți în a cuprinde studenții care provin din medii vulnerabile social, așa cum sunt cei de la sate sau din familii sărace. Astfel, ar fi nevoie de măsuri care să mărească accesul tinerilor la învățământ superior, lucru care nu s-ar putea realiza dacă învățământul superior va fi privatizat.

„Deschiderea de francize universitare presupune investiții majore în infrastructura didactică ce nu pot fi recuperate din nivelul actual al taxelor, pericol care ne-ar duce la generații de tineri mai puțin pregătite, pentru că nu și-ar permite studii superioare. Într-un asemenea context, cercetarea fundamentală este în pericol, universitățile vor deveni instituții de cercetare orientate spre piață, lucru care contravine libertății academice”, spune Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.