Rezumatul zilnic transmis preşedintelui SUA de serviciile de informaţii, calificat de Obama...

Rezumatul zilnic transmis preşedintelui SUA de serviciile de informaţii, calificat de Obama drept o „carte plină de moarte”

0
DISTRIBUIȚI

obama-looks-angry

Preşedintele american Barack Obama îşi începe dimineaţa citind o „carte groasă plină de moarte, distrugere, conflict şi haos” şi bând o cană de ceai, povesteşte liderul de la Casa Albă, referindu-se la rezumatul zilnic pe care îl primeşte din partea serviciilor de informaţii, relatează CNN.

„Primesc o carte groasă plină de moarte, distrugere, conflict şi haos. Asta primesc împreună cu ceaiul de dimineaţă”, a declarat Obama într-un interviu pentru Vox, publicat luni.

Aceasta este de fapt ceea ce oficial se numeşte President Daily Brief (PDB), un produs al comunităţii de informaţii americane pe care CIA îl descrie drept un „rezumat zilnic, din mai multe surse”, care îi oferă preşedintelui ultimele informaţii despre problemele de securitate naţională ale Statelor Unite.

Documentul oferă preşedintelui şi oficialilor din domeniul securităţii interne informaţii despre tot ce se întâmplă în lume – mai ales tot ce este periculos şi o potenţială ameninţare pentru interesele americane pe plan intern sau în străinătate.


În plus, foarte puţine persoane ştiu care este conţinutul acestei informări, pentru că este un document strict secret.

Acesta nu mai vine sub forma unui ziar, la 15 februarie 2014 Obama devenind primul preşedinte care a primit rezumatul pe tabletă. El primeşte un iPad securizat în fiecare dimineaţă, în care se află „cartea”.

Primul preşedinte care a primit astfel de informări din partea serviciilor secrete a fost Harry Truman, sub denumirea Daily Summary. Acesta a devenit Current Intelligence Bulletin în 1951, înainte ca preşedintele John F. Kennedy „să ceară un rezumat mai concis al informaţiilor din toate sursele pe domenii cheie”, potrivit CIA.

Dar abia în timpul preşedintelui Lyndon B. Johnson acest document a devenit President Daily Brief.

Conţinutul acestor rezumate este rareori dezvăluit public. Până în prezent au fost desecretizate doar câteva astfel de rapoarte, printre care o excepţie notabilă este documentul din 6 augut 2001, care avertiza că „Bin Laden este hotărât să lovească SUA”, desecretizat în cadrul anchetei privind atentatele din 11 septembrie.

După ce termină de citit rezumatul, preşedintele pune întrebări. El se întâlneşte zilnic cu echipa sa de consilieri în domeniul securităţii interne – aproape întotdeauna la ora 09.30 – cu care discută problemele prezentate şi impactul pe care acestea le pot avea asupra securităţii SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.