Satele FANTOMĂ din vestul ţării. Vezi harta localităţilor în care nu mai...

Satele FANTOMĂ din vestul ţării. Vezi harta localităţilor în care nu mai trăieşte nici măcar un suflet de om

9
DISTRIBUIȚI

Screen Shot 2015-02-26 at 09.17.29

1% din localitățile din România sunt nelocuite. Un număr de 11 localități din vestul României sunt în această situație. Majoritatea se găsesc în județul Hunedoara, unde există o comună cu două sate goale.

În perioada 21-22 februarie, una dintre echipele care au participat la Hackathonul Datelor Deschise, organizat de către Coaliția pentru Date Deschise împreună cu Guvernul României și cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din București, a Ambasadei Statelor Unite și a Ambasadei Olandei, a descoperit faptul că 126 de localități, adică aproximativ 1% din numărul total al localităților înscrise în nomenclatorul SIRUTA și pe listele Autorității Electorale Permanente, nu au locuitori. Datele parvin în urma Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011. Cu alte cuvinte, localitățile sunt fictive în sensul că sunt, în general, localități pustii, din care au mai rămas doar niște case în degradare.

 11 sate abandonate

Numai în județul Hunedoara se găsesc șapte sate-fantomă.


Este vorba de Bastea (Lăpugiu de Jos), Bunești ( Balșa), Ciumița (Tolești), Mesteacăn (Răchitova), Ticera (Bulzeștii de Sus), Mosoru și Curpenii Silvașului ( Toplița). În județul Timiș sunt depopulate următoarele localități: Bunea Mică ( Făget), Checheș (Secaș), Cireșu Mic ( Criciova). În Caraș Severin singura localitate fără oameni e satul Lindenfeld ( Buchin), în vreme ce în județul Arad nu există niciun sat depopulat.

Harta interactivă a localităților depopulate poate fi consultată aici.

După ce s-a scris un roman despre el, apoi s-a turnat și un film, Lindenfeld, satul rotund din Caraș Severin, este de departe cel mai celebru sat deopopulat de la noi. Este un sat de munte (situat la o altitudine de 760 m în Masivul Semenic), înfiinţat de pemi în 1828 (colonişti germani proveniţi din Boemia), astăzi parasite datorită condiţiilor grele de viaţă, iernilor aspre şi căilor de acces foarte dificile. Dacă în 1920 aici trăiau 202 oameni, depopularea s-a realizat în urmă cu 20 de ani.

9 COMENTARII

  1. S-a făcut o confuzie în acest articol. Lindenfeld e departe de a fi un sat rotund. Singurul sat circular din România este Charlottenburg.

    • Am fost de multe ori in zona respectiva! Este foarte frumos, cu paduri si dealuri, dupa cate stiu, chiar este si o rezervatie de animale!Mare pacat ca nu se investeste pentru accesul turistilor, drumul cu pietris, anevoios, cu denivelari, dar se poate merge cu masina!Poate citeste cineva aceste randuri care sa NU ramana indiferent, si sa poata face CEVA in acest sens!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.