Şi totuşi, cum se împarte tortul?

Şi totuşi, cum se împarte tortul?

1
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Dacă parcurgi cu atenţie „Agenda manifestărilor culturale din anul 2015 a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara“, ai parte de o lectură cât se poate de interesantă. Pe lângă veşnicii „abonaţi“ la acţiuni realizate din bani publici, există şi proiecte interesante şi noi. Adică, un lucru cât se poate de lăudabil. Printre acţiunile inserate aici se numără şi „Timişoara International Music Festival“. Mult discutatul eveniment care va fi pus la cale alături de organizatorii celebrului festival Exit din Novi Sad. Sau, un „festival rock“, pe care primarul urbei ni l-a promis de ceva vreme.

Pe listă se mai regăsesc o sumedenie de acţiuni, mai mult sau mai puţin ştiute. Cum ar fi Live in TM, Festivalul Timland ediţia a doua sau Festivalul Blues Pentru Timişoara. Poate ar trebui ca pe viitor să se sprijine şi festivalul de ska – punk pentru Timişoara, dacă tot ne dăm aşa de specialişti în curente muzicale. Din fericire acesta nu există. Încă. Revenind la subiect, din păcate de foarte mulţi ani, chestiunile în acest domeniu sunt făcute cât se poate de neprofesionist.


Ca să nu zic jenant. Şi asta, pentru că în mod normal, atunci când discuţi despre festivaluri sau acţiuni culturale, trebuie să incluzi şi specialişti. Cum s-or numi ei, asta e neesenţial. Oameni care se pricep. Care au mai făcut lucrurile astea. Fiindcă e aiurea să laşi pe mâna unor oameni care n-au habar de festivaluri soarta bănuţilor care îi împarţi cu generozitate an de an.

Evident, în lista cu pricina există o serie de acţiuni care merită să fie sprijinite. Dar oare, cine hotăreşte dacă acţiunile astea au un feedback în rândul publicului? Care sunt criteriile după care se „împarte“ acest tort al bănuţilor pe care îi cheltuim pentru cultură? Cine sunt oamenii din Primărie care au know – how în domeniul organizării de festivaluri ? Până când acţiunile astea nu vor fi cât se poate de transparente şi justificate ulterior prin vocea unor oameni care se pricep în acest domeniu, avem o situaţie cam tâmpă.

Până una alta, „tortul“ este împărţit alandala. Funcţionează şi criteriul pilelor, chiar dacă suntem în anul de graţie 2015, dar adevărul gol – goluţ este că banii ăştia sunt împărţiţi după bunul plac al celor aflaţi cu cuţitul în mână la tranşarea tortului. Fireşte, toţi oamenii care împart tortul vor binele oraşului. Problema este că n-au habar de subiect. Şi că sunt încolţiţi de şacali care de multă vreme s-au obişnuit cu felii groase din acest tort. Nu ştiu cum se împarte tortul în alt domeniu decât cel cultural, dar am o vagă bănuială că politicienii noştri dragi sunt la fel de specialişti şi-n peisagistică – un exemplu absolut aleatoriu – ca şi-n organizarea de festivaluri culturale.

1 COMENTARIU

  1. familia Plai si-a tras local de trenderi, pe baza fondurile publice pentru cultura generoase pe care le halesc de ani de zile, organizand anual un eveniment de impact chestionabil . poate cu ocazia asta s-a prins si Robu de ce e scump biletul de intrare.

    acum au venit si sarbii de la Exit si autoritatile s-au prosternat, aruncandu-le din bugetul public 300.000 de euro – sunt extrem de curios ce vor face cu acest buget generos pentru un festival muzical de doua zile. poate tot vreun „local cultural’, dar la Novi Sad, ca doar frumos e sa ne impartim bunastarea europeana cu vecinii…

    la intalnirile pentru elaborarea strategiei culturale a orasului s-au cerut specialisti cu reputatie si un proces de selectie si justificare a contributiilor publice pentru cultura transparent si coerent, dar situatia actuala e ani lumina de asa ceva. probabil ne vom mai trezi dupa ratarea obiectivului de a deveni Capitala Culturala Europeana, care este foarte probabila…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.