SUPRAVIEȚUITORII care au învins leucemia. Cum îi ajută doi tineri din Timișoara...

SUPRAVIEȚUITORII care au învins leucemia. Cum îi ajută doi tineri din Timișoara pe micuții bolnavi care luptă să trăiască la spitalul de copii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

1794581_10152326295867035_1738946101423820789_n

„Pentru mine, voluntariatul face parte din viața mea. Când mă întorc în spital și văd coridoarele și saloanele unde am “locuit” ani de zile, mă fac să retrăiesc unele clipe petrecute acolo și înțeleg că și ele fac parte din viața mea, și mă definesc cine sunt eu azi ca persoană”. Acestea sunt cuvintele emoționante ale unui tânăr din Timișoara care a reușit să învingă leucemia. Dani Tomai s-a luptat cu această boală cruntă, a trecut prin clipe groaznice, iar acum își petrece o bună parte din timpul liber tot în saloanele Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Asta pentru că vrea să aline suferința micuților bolnavi de cancer sau leucemie care trec exact prin ce a trecut și el.

Dani Tomai are 22 de ani și ne povestește că a fost diagnosticat cu leucemie când avea doar opt ani. Au urmat patru ani pe care i-a petrecut mai mult în spital decât acasă, în care a făcut numeroase tratamente severe cu citostatice sau radioterapie, iar în final a ieșit învingător din această luptă cu leucemia. „A fost destul de dificilă acea perioadă. Chiar după ce am fost diagnosticat cu leucemie, un an nu am mai mers la școală, am stat doar în spital, plus că nu aveam voie să ies afară pentru că prima parte din tratament e mult mai agresivă, iar organismul era foarte slăbit”, își aduce aminte Dani prin ce a trecut în urmă cu 14 ani.

1461143_10151757609912035_879399168_n

Perioada petrecută în spital l-a marcat pe Dani, care s-a decis să le fie alături micuților cu leucemie sau cancer și să-i ajute să învingă aceste boli. Astfel, Dani s-a înscris la Medicină, la Timișoara, unde este student în anul trei, iar de doi ani este voluntar într-o asociație care desfășoară programe de asistență oncologică în secțiile de pediatrie. „Acești copii au nevoie de un prieten, au nevoie de cineva să îi facă să se simtă importanți. Pentru ei, dacă îți cântă ție, e ca și cum ar cânta pe o scenă în fața a sute de oameni. Dacă îți face o felicitare, o face pentru că reprezinți o parte importantă din viața lui. Știu că e greu să lucrezi cu un copil bolnav, să te uiți neputincios la el și să nu poți să-i alini durerea. E greu, însă poți să îi eliberezi sufletul, să îl înveți să zboare cu el unde vrea și unde visează și aceasta îți dă putere să mergi mai departe, deoarece el are nevoie de tine”, povestește Dani ce simte atunci când îi vizitează pe copiii bolnavi pentru a se juca cu ei și pentru a-i încuraja că se vor face bine.

poza 2 (3)

Teodora, supraviețuitor: „Sunt o dovadă că se poate trece peste leucemie”

Teodora Vaida este un alt supraviețuitor al leucemiei care, de aproape doi ani, vine și le povestește micuților cu leucemie sau cancer de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara despre cum a reușit să învingă această boală cruntă.


Tânăra de 24 de ani ne spune că a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică în anul 2003. Părinții au dus-o la spital după ce Teodora se plângea tot mai des că o dor încheieturile de la mâini.

„În trei ani și jumătate m-am vindecat. Au fost momente grele, nu doresc să treacă nimeni prin ce am trecut eu, dar am avut o putere de sus care m-a făcut să merg mai departe, să lupt. Niciodată nu i-am întrebat pe părinți sau pe medici de ce trebuie să-mi cadă părul, am luat-o de la sine, m-am gândit că așa trebuie să se întâmple”, își amintește Teodora. Tânăra din Timișoara, la fel ca Dani, îi vizitează pe micuții bolnavi ori de câte ori are posibilitatea. Tedora ne spune că „e o bucurie interioară pe care nu o poți descrie în cuvinte când mergi să fi alături de ei, să știi prin ce trec. Le povestesc despre experiența mea, eu sunt o dovadă că se poate trece peste această boală”.

10986696_10152561697417035_3262417336925046629_n

Laura Răducan, coordonator local al activităților Asociației „Little People” Timișoara, din care fac parte Dani și Teodora, ne spune că, anual, în Secția de Hemofilie și Oncopediatrie din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” sunt internați peste 200 de copii. Asociația a înființat un club al temerarilor, în care sunt înscriși peste 400 de tineri supraviețuitori ai cancerului sau leucemiei din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.