Zero lei pentru parcări supraterane în zona centrală, dar discuții despre jocul...

Zero lei pentru parcări supraterane în zona centrală, dar discuții despre jocul de lumini de pe Bega în dezbaterea pe bugetul orașului. Ce pasaj va fi lărgit în 2015 FOTO

0
DISTRIBUIȚI

dezbatere pe bugetul local 2015 08_resize

La fel ca şi în anii trecuţi, dezbaterea publică pe bugetul Timișoarei pentru anul 2015 a suscitat prea puțin interes printre timișoreni. Mai exact, mai puțin de zece cetăţeni au luat parte la discuţiile pe tema împărţirii celor 240 de milioane de euro pe care Primăria Timişoara le are, restul de oameni din sală fiind angajaţi ai municipalităţii. Pe lângă oamenii obişnuiţi au luat parte la eveniment şi consilieriii locali Flavius Boncea şi Bogdan Herzog – independenţi, Sandu Ştefan şi Simion Moşiu de la PNL şi pesediştii Ramona Olteanu, Romaniţa Jumanca şi Alfred Simonis. De notat este faptul că niciun consilier din istoricul PNL, partid din care provine chiar primarul Nicolae Robu, nu a luat parte la dezbaterea pe buget.

„Am folosit banii Timişoarei în interesul oraşului şi sunt urme substanţiale în oraş în acest sens. Multe lucruri au fost realizate în aceşti doi ani şi jumătate atât cu finanţare de la bugetul local, cât şi cu finanţare cu fonduri europene, şi pe unul din obiective, spitalul de copii, este și o contribuţie de la bugetul de stat. Filosofia bugetului a fost şi de data acesta orientarea spre investiţii, considerăm că Timişoara are nevoie de foarte multe investiţii, de o modernizare dusă şi mai departe decât până acum a infrastructurii sale urbane”, a spus Robu.

Edilul a vorbit şi despre marile proiecte. Spre exemplu acesta a spus despre Michelangelo că „o săptămână bună, cu temperaturi peste cinci grade, şi se vor finaliza şi lucrările la subpasaj”.

Despre proiectul jocului de lumini pe Bega, edilul a spus că „nu va fi afectată navigabilitatea pe canal. Pe toată durata spectacolului vor apărea nişte ţâşnitoare montate în diferite poziţii, dar se va realiza un obiectiv de mare atractivitate care veţi vede câţi turişti va atrage”.

dezbatere pe bugetul local 2015 01_resize

După aproximativ 45 de minute s-a trecut la intervenţii. Preşdintele consiliului de cartier Plopi a venit să ceară lucrări la el în zonă, acuzând că este cel mai defavorizat cartier din Timişoara. Omul a cerut reabilitarea trotuarelor din cartier, iar primarul Nicolae Robu a dat asigurări că din primăvară se vor „starta” lucrările la trotuare.

Consilierul Simion Moşiu a cerut să ştie care este bugetul pentru parcările supraterane care să preia sau să descarce aglomerarea din zona centrală, dar şi cum va fi reabilitată faţada Operei, mai exact dacă se va păstra aspectul actual. „Nu am prevăzut bani pentru parcările supraterane, nu pentru că am renunţat la ideea de a le face, dar în momentul de faţă nu mai avem unde să le facem. Am vrut să facem pe terenul din spatele magazinului Bega, dar el a devenit proprietatea Bega Group. Noi am atacat acea trecere a terenului din patrimoniul local în cel al companiei. În partea cealaltă, la zona Oituz, nu am ajuns la un rezultat cu negocierea pentru a face o parcare. (…) Nu am prevăzut bani, dar dacă vom ajunge să rezolvăm problema, vom face o rectificare de buget şi vom aloca”, a spus Robu. Legat de reabilitarea faţadei Operei, edilul a menţionat că „va fi reabilitată pe aspectul de acum”, dar că cele două statui ascunse în fațadă vor fi extrase şi postate la vedere, simetric faţă de intrarea principală, pe postamente.

Ştefan Sandu a cerut trecerea parcărilor în buget, măcar cu sume simbolice, avertizând că nu se poate aştepta până la finalizarea litigiului cu Bega Group. Edilul a admis că ar fi bine ca parcările să fie trecute cu sume simbolice.

dezbatere pe bugetul local 2015 15_resize

Ramona Olteanu a reclamat faptul că direcţiile din primărie au avut reticenţe în a prezenta actele aferente bugetului.

Legat de condidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, aceasta a spus că „aruncăm bani pe muzicanţi în Parcul Rozelor, pe chermeze, festivaluri. Timişoara nu e un sat, astea sunt evenimente specifice mediului rural, cu ce ieşim în faţă ca mare oraş?”. Ramona Olteanu a mai sesizat că nu este posibil ca evenimente cuprinse în agenda culturală să fie absolut invizibile şi să nu existe evenimente de tradiţie care să ajute Timişoara în această cursă. Consilierul PSD a propus ca bugetul Casei de Cultură să nu fie aprobat vineri şi agenda de evenimente să fie modificată. Primarul nu a fost de acord cu propunerea pesedistei, menţionând că este oprit pe stradă de oameni care se plâng că nu au timp să ajungă la atâtea manifestaţii. Olteanu a spus că circa 100 de evenimente sunt finanţate de la bugetul local şi a cerut note de fundamentare pentru toate proiectele incluse pe lista de finanţate.

La rândul său consilierul local Bogdan Herzog a dorit să ştie dacă lucrările la pasajele Jiul şi Popa Şapcă vor începe în acest an. Primarul Nicolae Robu a răspuns că „pasajul Popa Şapcă va fi lărgit în acest an, în scurt timp vom începe lucrările. (…) Pasajul Jiul nu va intra în lucru anul acesta, pentru că pe de o parte e greu să susţinem din venituri proprii două obiective grele, dar nici nu ar face faţă oraşul dacă am bloca ambele zone”.


Edilul a mai spus şi că este absolut necesară construirea unui nou pod peste Bega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.