TIMIȘOARA UITATĂ Statuile emblematice ale orașului (V). Monumente ridicate în timpul monarhiei...

TIMIȘOARA UITATĂ Statuile emblematice ale orașului (V). Monumente ridicate în timpul monarhiei dualiste în onoarea personalităților care au ajutat orașul FOTO

0
DISTRIBUIȚI

statuie scudier

Terenul mlăştinos şi insalubru pe care se află astăzi Parcul Central a fost desecat din ordinul generalului Anton Scudier, comandant militar al Timişoarei la vremea respectivă, şi s-a amenajat parcul care i-a purtat numele.

În anul 1881, în mijlocul parcului s-a ridicat o statuie din fontă aurită a generalului, cu o inscripţie în limba germană: „În amintirea comandantului imperial regesc baron Antoniu Scudier”, numit „însufleţitul sprijinitor al intereselor artistice, de comunicaţie ale oraşului” şi „începătorul plantaţiunilor”. Statuia, ridicată în semn de recunoştinţă de cetăţenii oraşului liber regesc Timişoara, a fost dărâmată în zilele tulburi din toamna anului 1918, când s-a prăbuşit monarhia dualistă, iar pe soclul rămas a fost aşezat mai târziu un orologiu public.

Monumentul lui Petöfi Sándor din Freidorf

Monumentul din Freidorf închinat poetului Petöfi Sándor a fost realizat din donaţii publice şi a fost dezvelit la 30 august 1899. Pe locul respectiv s-a aflat tabăra revoluţionarilor maghiari în 1849. Printre aceştia se număra şi tânărul poet, care, cu cinci luni înainte de dispariţia sa, fusese avansat la gradul de maior de generalul Iosif Bem, în tabăra aflată între satul coloniştilor germani şi cetatea Timişoarei. Efigia poetului şi un text lămuritor întregesc monumentul străjuit de un gard, care a fost închinat tuturor celor căzuţi în timpul revoluţiei. Mutat de la locul lui, monumentul a fost readus pe amplasamentul iniţial după al doilea război mondial, iar după 1989 a fost refăcut.

Bustul filantropului Anton Sailer

În anul 1906 a fost ridicat, lângă complexul pediatric unde se află spitalul şi policlinica de copii, în actuala piaţă Regina Maria, un bust al filantropului Anton Sailer. Azilul, spitalul şi policlinica au fost ridicate la iniţiativa sa şi, alături de primărie, a finanţat construirea acestora. Născut în Arad, Sailer s-a mutat încă din tinereţe la Timişoara, unde a fost un comerciant de mare succes şi a făcut o avere frumoasă, pe care a întrebuinţat-o în scopuri caritabile.


Deşi a fost un burlac convins, iubea copiii şi şi-a folosit întreaga avere pentru a-i ajuta, dar nu i-a uitat nici pe bătrâni, pe cei cu handicap sau aflaţi în diferite nevoi. În anul 1902 a fost proclamat cetăţean de onoare al Timişoarei, iar doi ani mai târziu oraşul primea o donaţie de 200.000 de coroane din care, conform dorinţei lui, 80.000 de coroane s-au investit pentru înfiinţarea institutului nevăzătorilor.

Bustul din bronz e aşezat pe o coloană de marmură, iar la baza acesteia o fetiţă cu flori în mînă şi o mamă cu copilul în braţe alcătuiesc un grup alegoric care îşi arată recunoştinţa faţă de binefăcătorul lor. Monumentul a fost comandat de primărie şi a fost realizat de sculptorul Ligeti Miklos.

Foto: banaterra.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.