Un nou bust pe Aleea Personalităţilor din Timișoara. Despre cine este vorba

Un nou bust pe Aleea Personalităţilor din Timișoara. Despre cine este vorba

0
DISTRIBUIȚI

parcul-central

Un nou bust ar putea fi amplasat pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central al Timişoarei. Propunerea a fost primită de consiliul local şi are în vedere completarea numelor sonore care au marcat istoria urbei de pe Bega cu cel al scriitorului Anghel Dumbrăveanu.

„Poet, prozator şi traducător, Anghel Dumbrăveanu (1933 – 2013) s-a născut la 21 noiembrie 1933 în comuna Dobroteasa, județul Olt. A absolvit Şcoala Pedagogică din Timişoara şi Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura română a Universității din Timişoara. Din 1953 a lucrat ca redactor la «Scrisul bănăţean», devenită revista «Orizont», unde a fost secretar general de redacţie şi redactor-şef adjunct până în anul 1990.


A fost secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Banat şi, din anul 1972, a făcut parte din consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor. Volumul său de debut ca poet se intitulează «Fluviile visează oceanul» (1961). Odată cu apariţiile «Iluminările mării», din 1967, şi «Oase de corăbii», din 1968, se fixează pe făgaşul unei lirici elevate, singulare, atentă la amănuntul de viaţă diurnă şi totodată la ceea ce este etern, durabil, general uman. Cu vocaţia călătoriilor şi a prieteniilor literare, a fost tradus în multe limbi străine, a tradus la rându-i din importanţi poeţi contemporani ai Europei, iar impresiile din călătorii de pe străine meleaguri şi-au făcut loc în prozele sale. A lăsat literaturii române peste 50 de volume de beletristică, unele traduse în mai multe limbi de circulaţie internatională, semn al valorii sale, ceea ce i-a adus numeroase premii naţionale şi internaționale, ca meritată răsplată a muncii şi creaţiei sale. A fost distins cu Premiul revistei «Orizont» şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, Marele Premiu al Festivalului Internaţional «Nichita Stănescu» şi Premiul Internaţional de Poezie «Rozeta de la Bela Voda» din Kruşevăţ -Iugoslavia şi, de asemenea, în semn de preţuire şi de recunoaştere a valorii sale, i-a fost acordat titlul de Ceţăţean de onoare al Municipiului Timişoara”, se arată în proiectul postat pe site-ul Primăriei Timişoara.

Propunerea va fi supusă la vot vinerea viitoare, atunci când consilerii locali se vor reuni în cel de-al doilea plen pentru anul 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.