Un raport al Curții de Conturi dezvăluie plăți ilegale de peste 37...

Un raport al Curții de Conturi dezvăluie plăți ilegale de peste 37 de milioane de lei la mai multe primării din vestul țării. Pe ce s-au dus banii

0
DISTRIBUIȚI

hunedoara curtea de conturi glshd_ro

Curtea de Conturi arată, în raportul pe anul 2013, că mai multe primării au decontat lucrări suplimentare neexecutate, au plătit ilegal unele sporuri și nu au încasat taxe pentru terenuri arendate, abaterile financiar-contabile depășind 37 de milioane de lei.

Controlul s-a desfășurat în județul Hunedoara și, potrivit raportului Curtii de Conturi, cele mai mari prejudicii au fost descoperite la primăriile Petroșani, Vulcan si Orăștie.

Astfel, inspectorii Curții de Conturi au stabilit că Primăria Petroșani a arendat o pășune pe o perioadă de trei ani, însă taxa pentru această suprafată nu a fost încasată, bugetul local fiind astfel prejudiciat cu 80.000 de lei.

De asemenea, primăria condusa de Tiberiu Iacob Ridzi a plătit angajaților din subordine salarii majorate ilegal prin acordarea sporului de dispozitiv, înregistrându-se un prejudiciu de 1.897.000 de lei.

Practic, „în salariul de bază al funcționarilor publici și personalului contractual de la aparatul propriu a fost inclusă drept suma compensatorie indemnizația de dispozitiv în procent de 25 la sută din salariul de încadrare, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Totodata, inspectorii Curții de Conturi au stabilit că la Primăria Petroșani s-a calculat eronat salariul administratorului public “prin adăugarea indemnizației de vechime la salariul de bază, stabilit ca limita maximă la indemnizația primarulu”, provocându-se o pierdere la bugetul local estimată la 67.000 de lei.

O alta abatere descoperită la Primăria Petroșani este legată de achiziționarea unor tichete de călătorie pentru Direcția de Asistență Socială, tichete plătite, dar neinventariate nicăieri, în valoare de 17.000 de lei.

Inspectorii au stabilit un minus de 6.910.000 lei, din care aproape cinci milioane de lei este prejudiciu ce are legătură cu salariile dascălilor.


„În salariul de baza al cadrelor didactice, a fost inclusă nelegal, drept sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu, indemnizația de izolare în procent de 30 la sută din salariul de încadrare, perioada 2011 – ianuarie 2014”, se arată în raportul Curții de Conturi.

De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au descoperit ca Primăria Orăștie a plătit nelegal sporuri de dispozitiv în valoare totală de 1.416.000 lei, la care se adaugă și „recompense de fidelitate” în valoare de 732.000 de lei.

În plus, Primăriei Orăștie, condusă de Ovidiu Bălan, i se impută faptul că nu a virat la bugetul statului fondurile pentru neangajarea persoanelor cu handicap, ceea ce a prejudiciat bugetul local cu 104.000 lei. Inspectorii de conturi arată că Primăria Orăștie a realizat cheltuieli fără bază legală în valoare de 95.000 de lei. Tot acolo, veniturile bugetului local au fost calculate incorect, producând un prejudiciu estimat de 259.000 de lei.
Curtea de Conturi mai arată că unitatea administrativ teritorială s-a sustras de la misiunile de audit extern care se fac în mod obligatoriu o dată la trei ani.

Potrivit aceluiași raport, Primăria Vulcan „a derulat în mod ilegal proceduri de executare silită” în vederea recuperării datoriilor acumulate de chiriașii și concesionarii bunurilor publice, păgubindu-i cu o sumă estimată la 214.000 lei. La fel ca la Petroșani, inspectorii de conturi au descoperit la Vulcan un prejudiciu de peste 3 milioane de lei deoarece „unitațile școlare finanțate de către unitatea administrativă au acordat în mod nelegal, în anii 2011-2014, sume compensatorii pentru acoperirea indemnizației de izolare, pentru cadrele didactice”.

Conform raportului Curtii de Conturi, Consiliul Județean Hunedoara a plătit nejustificat 281.613 lei, reprezentând decontarea unor lucrări suplimentare neexecutate, pentru care au fost estimate penalități de 75.880 de lei.

CJ Hunedoara nu a stabilit și virat în contul Inspectoratului de Stat în Construcții suma de 37.538 lei, reprezentând cota de 0,7% din valoarea lucrărilor executate și achitate, pentru care au fost estimate penalități de 23.886 lei, potrivit inspectorilor Curții de Conturi.

Totodata, inspectorii de conturi susțin ca reevaluarea patrimoniului (drumuri, ulițe, poduri, terenuri și clădiri) la Primăria comunei Mărtinești s-a făcut greșit, reieșind o diferență de înregistrat în contabilitate de 22.225.467 lei.

În urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi la toate instituțiile publice și societățile cu capital de stat din județul Hunedoara au rezultat abateri financiar-contabile care depășesc 100 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.