Vrei să-ți înscrii copilul la clasa pregătitoare cu predare în limba germană,...

Vrei să-ți înscrii copilul la clasa pregătitoare cu predare în limba germană, la Colegiul Bănățean din Timișoara? Ce anunț a făcut conducerea școlii

2
DISTRIBUIȚI

clasa pregatitoare

Înscrierile în clasa pregătitoare încep în data de 23 februarie, motiv pentru care, la nivelul Inspectoratului Școlar Timiș au fost stabilite, deja, numărul de clase pregătitoare care vor fi formate în unitățile de învățământ.

De exemplu, la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, una din școlile cele mai „vânate” de părinții care doresc să-și înscrie copilul în clasa 0, reprezentanții unității școlare au cerut aprobarea a patru clase pregătitoare de limba română și una de limba germană. Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean, speră ca Inspectoratul Școlar Timiș să nu mai aloce clase în plus, chiar dacă vor fi prea mulți înscriși, la fel cum s-a întâmplat în anii precedenți.

„Dacă se repetă ceea ce s-a întâmplat în anii precedenți, mai mult ca sigur că vor fi foarte multe cereri pe foarte puține locuri.


Anul trecut am cerut patru clase de limba română și una de limba germană, am sfârșit prin a avea cinci de limba română și una de limba germană. Ne-am dori ca inspectoratul școlar să se țină de cuvânt în acest an și să nu ne mai realoce clase în plus, pentru că înființarea de noi clase ar însemna să aducem copiii de după-amiază”, a explicat Sorin Ionescu.

Potrivit directorului Colegiului Național Bănățean, a revenit moda claselor cu predare în limba germană. Totuși, în astfel de clase ar trebui să fie înscriși doar copii etnici germani, lucru care nu s-a întâmplat în anii precedenți. Tocmai de aceea, Sorin Ionescu anunță că, din acest an, regulile la înscrierea într-o clasă pregătitoare în limba germană vor fi schimbate. „Am îndoieli că toți cei care merg în clasele cu predare în limbă germană sunt și etnici germani, deci că vorbesc limba germană în familie. Le-aș recomanda părinților ca atunci când optează pentru o astfel de limbă maternă să se gândească că e vorba de un efort dublu pe care copiii îl fac, pe de o parte să învețe și să asimileze materia, pe de altă parte, să învețe să asimileze limba străină. Un criteriu foarte important este testul de limbă, practic va exista o conversație între o comisie și copiii care vor să intre acolo, pentru că am avut surpriza ca în anii trecuți, să avem copii care nu cunoșteau deloc această limbă”, a explicat Sorin Ionescu.

Directorul Colegiului Bănățean a mai ținut să precizeze că pentru cele cinci clase pregătitoare solicitate există învățători titulari, calificați și pregătiți care să le predea micuților, dar „pentru clasele în plus, nu mai putem garanta acest lucru”.

Copiii din județul Timiș pot fi înscriși în 268 de clase pregătitoare, pe 5.743 de locuri.

2 COMENTARII

  1. Eu provin dintr-o familie mixta, maghiara-germana si cand a venit vremea, parintii m-au incris la scoala romana desi erau si scoala germana si maghiara si multe altele in Timisoara.
    Am ajuns in clasa intai fara sa stiu romaneste aproape deloc si in plus, tovarasa invatatoare era modoveanca de la Botosani, si vorbea inca si mai diferit decat bruma de romana pe care o auzisem pana atunci. Aceasta „tovarasa invatatoare” a fost un dascal eminent careia ii port o adevarata veneratie si azi la cei 57 ani pa care ii am.

    In clasa intai nu intelegeam mai nimic din ce se spunea; dar pentru ca invatatoarea era un adevarat dascal, am terminat scoala, liceul (actualul Colegiu Banatean) cu note mari, am trecut examenele la facultate, am fost bursiera pe vremea cand se invata inca serios si iata totul a decurs bine;
    Prin ceea ce am scris aici, vreau sa subliniez ca nu e grav daca un copil nu cunoaste limba in clasa intai; o scoala buna il invata tot ce trebuie.

  2. Domnu Ionescu,de aia trimitem copiii la şcoală ca să invețe,nu să ştie ei sau părinții.De unde dracu atâția etnici germani in Tm?Doar majoritatea au emigrat in anii 80 in Germania….Deştept mai eşti…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.