Beton, varză şi „e plin de pisi“

Beton, varză şi „e plin de pisi“

1
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Ne place să ne lăudăm cu faptul că, din punct de vedere muzical, Timişoara e un oraş special. Că aici s-au născut multe legende. Că de-a lungul vremurilor Timişoara a dat ora exactă în multe curente muzicale. Că suntem toleranţi, atât în ceea ce priveşte etniile cât şi stilurile muzicale.

Din păcate, în ultima vreme, spiritul ăsta de „open mind“ începe să dispară. Încet dar sigur. Tot mai multă lume începe să fie radicală. Admiratorii jazz-ului şi cei care frecventează des Filarmonica (de exemplu) categorisesc toată muzica modernă drept „bum-bum“. Cei care iubesc progressive techno se uită dezaprobator la toţi cei care nu împărtăşesc acest sound. Folkiştii care încă mai ascultă piesele de pe vremea Cenaclului Flacăra se oripilează vis-a-vis de rockerii care nu gustă poezii. Exemplele pot continua la nesfârşit.

Oare chiar avem nevoie de aceste etichete şi definiţii stupide? Fanatismul ăsta absurd a existat şi-n vremurile de demult, când punkerii se băteau cu rockerii în Piaţa Libertăţii.


Dar erau alte vremuri.

Constat tot mai des că, deşi trăim într-o lume a informaţiei la un click distanţă, oamenii sunt tot mai neinformaţi. Plini de prejudecăţi. Nu se duc la un concert, doar dacă merge şi gaşca. Dealtfel, acesta e cuvântul magic. Trupa. Dacă oamenii din anturaj consideră că e bine să te duci la teatru, apăi atunci asta e situaţia. Chiar dacă avem la dispoziţie canale de informare cu duiumul, lumea nu mai ştie să discearnă ce e bine sau ce e rău, din perspectivă proprie. Emite judecăţi de valoare copiate de pe miri unde şi nu ştie să-şi argumenteze deciziile.

De multe ori după un concert sau un party cu vreun invitat special, sunt curios să aflu părerea unora despre evenimentul la care au asistat. Răspunsurile sunt de regulă aceleaşi. A fost beton sau a fost varză. În momentul în care eşti curios care sunt motivele pentru care a fost bine sau rău, constaţi că lumea şi-a pierdut vocabularul. Şi dai de explicaţii gen „s-a auzit prost“, sau „a fost plin de pisi“. Mult trâmbiţata multiculturalitate din zona asta a ţării riscă să devină o amintire. Toţi cei care se grăbesc să spună „nu-mi place cutare stil“ ar trebui să facă acest lucru în cunoştinţă de cauză, nu doar pentru că în cercul lui de prieteni e la modă altceva. Până una alta, rămânem la evenimentele de două feluri: cele în care e plin de pisi şi cele în care reprezentantele sexului frumos sunt în minoritate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.