În căutarea umanității pierdute în spital

În căutarea umanității pierdute în spital

0
DISTRIBUIȚI

646x404

Cazul bătrânei trimise acasă în pijama de medicii unui spital din Brașov a redeschis vechea noastră rană națională: sistemul medical. Spre deosebire de multe alte cazuri însă, de această dată subiectul se deschide spre rădăcina răului, și anume dezumanizarea multora din acest domeniu care ar trebui să fie dovada înnobilării rasei umane.

Dacă în incidentele de malpraxis lucrurile sunt mai mult sau mai puțin clare, cele în care personalul medical se ascunde după hârtii ca să justifice monstruoasa lipsă de empatie nu contenesc să ne înfricoșeze. Și e bine. Sfârșitul nostru ca ființe umane va veni atunci când asemenea chestiuni nu ne vor mai întoarce stomacul pe dos.

Angajații din sănătate, mai ales cei care lucrează cu bolnavi în faze terminale sau în sistemul de urgențe, vă vor spune că, pentru a-și face treaba cu profesionalism, trebuie să-și antreneze emoțiile.


Nu poți să plângi în duet cu pacientul, omul are nevoie de o atitudine trează, proaspătă, de multe ori singura care-l leagă de realitate. Slavă domnului, spitalele românești încă mai au astfel de oameni. Există însă și cei care au confiscat această trăsătură pentru a-și ascunde lipsa de compasiune.

Nu există nicio lege care-ți permite să lași o femeie de 80 de ani să plece, vădit confuză, „pe semnătură” din grija ta. Nu există nicio scuză pentru ca specialiștii aclamați în mediul academic și medical să-și trateze pacienții ca pe carcase de carne și oase. Când au devenit medicii simpli reparatori de trupuri, fără să țină seama de spiritul vital care vibrează în ele? Unde s-au pierdut principiile fondatorilor acestei discipline, care educau nu doar măiestria de a lecui, ci și caracterul? Este, într-adevăr, pertinentă întrebarea secretarului de stat Raed Arafat: ce se întâmplă în universitățile de medicină din țara asta?

Faptul că „moartea domnului Lăzărescu” se repetă ritualic în spitalele noastre e dovada că mulți din așa-zisul sistem de sănătate suferă de deficiențe acute de umanitate, guvernați de îngrozitoarea boală a indiferenței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.