Cei doi turci acuzaţi că au pus microfoane în biroul lui Recep...

Cei doi turci acuzaţi că au pus microfoane în biroul lui Recep Erdogan, reținuți la Timișoara, află azi dacă vor fi extrădați UPDATE 2 Decizia DEVASTATOARE a instanţei FOTO şi VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

turci-main

Cei doi foşti poliţişti turci, acuzaţi de spionaj şi interceptări ilegale la ei în ţară şi prinşi zilele trecute la vama Nădlac, și care au cerut azil politic în România, află azi dacă vor fi sau nu extrădați.

Aceştia spun că se tem să se întoarcă în ţara lor, unde ar fi fost torturaţi.

Ei se află în acest moment în arestul Poliţiei Timiş, unde autorităţile au dispus arestarea lor pentru 30 de zile în vederea extrădării.

Cei doi poliţişti turci neagă acuzaţiile aduse şi cer azil politic în România. Apărătorii lor spun că dacă s-ar întoarce în Turcia ar beneficia de o judecată nedreaptă. De altfel, în Turcia, pedeapsa pentru spionajul politic ajunge până la 40 de ani de închisoare.

Familia unuia dintre cetăţenii reţinuţi spune că se teme să mai rămână în Turcia.

Cei doi cetăţeni turci au lucrat aproape 17 ani în Poliţia naţională turcă din Ankara. Ei sunt acuzaţi că au pus microfoane în biroul fostului premier turc Recep Erdogan, actual preşedinte al ţării. Bărbaţii au fost prinşi la Nădlac şi aduşi la Timişoara unde au fost arestaţi preventiv.

UPDATE 1 Cei doi, Zavar Sedat și Usta Ilker, au fost aduși la Curtea de Apel Timișoara de polițiștii de la Arest dublați de cei din trupele speciale. În sala de judecată au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai Ambasadei Turciei la Bucureşti care au urmărit cu mare atenţie procesul. Instanța a continuat audierea lui Zavar Sedat care a cerut să fie respinsă cererea de extrădare pe motiv că „o să se fabrice probe şi se vor deschide noi dosare penale împotriva mea. Am stat arestat patru zile. Iluminatul electric a funcţionat în permanenţă în celulă şi am fost trezit la fiecare două ore. Am primit foarte puţină mâncare şi un pahar de apă pe zi, deşi era vară. Am fost audiat în ultima zi a detenţiei, la ora 22. Nu sunt nici terorist, nici trădător de ţară. Preşedintele Turciei, Erdogan, a declarat în presă că judecătorul care ne-a eliberat apartine acestei mişcări sociale Gullen. Într-un ziar de tiraj mare din Turcia a fost prezentată o informaţie conform căreia aş fi pe o listă a unor organizaţii teroriste din Turcia pentru a fi ucis. La casa tatălui meu, unde stă soţia cu copiii, au venit poliţişti şi au făcut percheziţie, în jurul orei 22, fără mandat. Am informaţii că şi fratele meu urmează să fie supus unei percheziţii”.

Usta Ilker a declarat în faţa instanţei că „atunci când am fost arestat, în a treia zi de detenţie, şeful anchetei şi adjunctul său au venit şi mi-au cerut să spun minciuni împotriva colegilor spunându-mi că în schimb voi fi repus în funcţie şi voi fi scos din dosar pentru că vor interveni pe lângă procurorul de caz. Orice indicaţie a preşedintelui Turciei este luată ca ordin de autorităţile cărora le este frică să nu-şi piardă funcţiile. Există grupări fanatice, care susţin regimul prezidenţial actual şi care vin la mitinguri  cu giulgiuri pregătite, c mesaj că opozanţii regimului sunt ca şi morţi. Am stat într-o celulă la subsol, fără fereastră, iluminată non stop şi cu ventilatorul pornit asemenea. Timp de patru zile nu am văzut lumina zilei. Celula avea o bancă şi o pătură, fără grup sanitar. Am fost dus doar noaptea pentru necesităţile fiziologice, ca să nu văd lumina zilei. Am fost audiat în ultima noapte de reţinere, în reprize de 30 de minute, cu pauze, pentru a fi epuizat fizic şi psihic”.

Judecătorul a audiat şi doi martori propuşi de arestaţi – Mehmet Surel, avocatul acestora din Turcia, şi chestorul Gursel Aktepe, fostul adjunct al departamentului de securitate din Inspectoratul General al Poliţiei Turce. Avocatul turc al celor doi a susţinut că „dispozitivele de interceptare au fost găsite în 2011, iar cercetările au început în 2014. Iniţial, mi s-a respins cererea de a primi o copie a dosarului, spunându-se că nu sunt cercetaţi clienţii mei, apoi, după ce au fost arestaţi, nu mi s-a permis să văd declaraţia martoului sub acoperire.


Judecătorul care s-a pronunţat favorabil eliberării au fost mutaţi disciplinar la instanţe inferioare. Procurorul care a întocmit rechizitoriul şi judecătorul care a dispus arestarea au fost recompensaţi, fiind avansaţi la Înalta Curte de Justiţie. Completul care judecă doarul în care se cere extrădarea a fost schimbat de trei ori. Dacă vor fi extrădaţi, cei doi vor fi încarceraţi în condiţii inumane, le va fi foarte greu să comunice cu familiile. Condiţiile din penitenciare pot duce la probleme psihice şi chiar la gesturi de suicid. Colegiilor clineţilor mei, care sunt acum arestaţi în Turcia, le sunt refuzate drepturile pe care le au cei arestaţi. Dosarul lor nu are un parcurs juridic, ci unul politic. Clasa politică i-a recompensat pe cei care au declarat împotriva clienţilor mei, pri promovări. Toţi care au dat declaraţii favorabile au fost mutaţi în marginea ţării. Şi eu aş putea fi afectat pentru că am venit să dau declaraţie în România. Casa şi biroul îmi sunt supravegheate în permanenţă de Poliţie”.

Chestorul  Gursel Aktepe a afirmat că toate dosarele împotriva poliţiştilor sunt rezultatele operaţiunii anticorupţie deoarece”după acest moment s-au luat măsuri împotriva a 50.000 de poliţişti care au fost transferaţi în alte localităţi. În opinia mea, dacă vor fi trimişi în Turcia, vor fi supuşi unei torturi psihice – li se va interzice să ia legătura cu familia, locurile de deţinere vor fi improprii, vor fi supuşi la acţiuni de intimidare şi presiuni din partea gardienilor. În Turcia, în momentul de faţă, opozanţii regimului politic sunt consideraţi trădători. Nu mi s-a interzis să vin în România, însă mă aştept să am probleme când mă întorc în Turcia. M-au schimbat din funcţie în urma unei anchete administrative”.

Procurorul de şedinţă a solicitat admiterea cererea făcută de autorităţile turce, iar apărătorii români ai celor doi poliţişti au solicitat respingerea cererilor de extrădare pe motiv că este vorba de acuzaţii politice şi viaţa le-ar fi pusă în pericol. Instanţa se va pronunţa la ora 17.

 UPDATE 2 Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea de extrădare, avocaţii declarând contestaţie care urmează să fie judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Foto: Adrian Pîclişan


2 COMENTARII

  1. Citat: „Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea de extrădare”.

    RUŞINE PENTRU JUSTIŢIA UNEI ŢĂRI CE SE PRESUPUNE A FI DEMOCRATICĂ!

  2. Mulţumesc pentru atenţionare, dar după cum vedeţi eu nu mă ascund în spatele unor pseudonime şi nici nu sunt pasibil de a fi afectat de justiţia timişoreană. Sunt cetăţean german şi la noi există libertatea cuvântului aşa că îmi pot exprima opinia!
    Să fiu clar de la început. Procesul acesta este un proces politic.
    Preşedinele islamist al Turciei este cunoscut ca şi susţinător prin tolerare a barbarilor din „statul islamic” (IS). Luni de zile a împiedicat apărarea oraşului curd Cobane, a permis tranzitul de arme apre extemiştii religioşi din Siria şi Irak şi tolerează contrabanda cu produse petroliere, sursa principală de finanţare a fanaticilor religioşi. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu a acceptat decolarea avioanelor americane de la Adana (Turcia) pentru ai bombarda pe islamişti.
    Nu sunt de acord cu hotărârea instanţei timişorene, al cărei verdict ridică multe semne de întrebare.
    Amintesc că opozantul cel mai notoriu al preşedintelui turc, Güllem se află în SUA şi americanii nu sunt dispuşi să-l extrădeze! Se pune întrebarea de ce?
    Poate pentru faptul că americanii cunosc mai bine cum stau lucrurile în Turcia.
    Cu siguranţă că dacă cei doi acuzaţi ar fi ajuns măcar în Austria, în vestul Europei nici un judecător nu ar fi fost dispus şă dea curs cererilor venite din partea guvernului turc.
    În vestul Europei sunt extrădaţi criminalii, excrocii şi hoţii nu dizidenţii politici şi mai ales într-o ţară în care tortura deţinuţilor nu a dispărut din practica organelor de represiune.
    Consider că decizia instanţei timişorene nu le face cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.