Clădire de patrimoniu din Timișoara, pericol pentru locuitorii orașului. Cu ce sumă...

Clădire de patrimoniu din Timișoara, pericol pentru locuitorii orașului. Cu ce sumă a fost amendat până acum proprietarul GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI

cladire abandonata degradata piata traian ruina gunoi (26)

În timp ce Timișoara aspiră a titlul de Capitală Culturală continentală, bucăți de arhitectură europeană cad peste timișoreni. Clădiri monument au devenit în oraș adevărați inamici publici de care e mai bine să te ferești. Imobile splendide odinioară, lăsate în paragină de diverse interese, stau să cadă.

Nu mergem mai departe de zona Pieței Traian. Pe strada Bicaz (actualmente Ion Mihalache) nr. 5 ceva ce odinioară a fost o cădire mare, cu etaj, situată între două străzi, a devenit un munte de gunoi în cartier și un pericol real pentru sănătatea locuitorilor. Acum un an și ceva, Poliția Locală Timișoara și-a făcut pomană, a trecut prin zonă și a pus o bandă galbenă cu avertismentul „nu treceți”, bandă care acum atârnă pe un sfert de zid.

„Mă omoară clădirea!”

Cine circulă prin zonă nu are cum să nu observe ruina, pentru că este situată chiar lângă stradă. Mai mult decât atât, reprezintă un adevărat pericol pentru copiii care se joacă în jur. La un moment dat, un puști și-a scăpat mingea chiar lângă clădire. A trecut de banda galbenă și a început să urle ca un descreierat „mă omoară clădirea”. Oamenii cunosc pericolul, iar dacă te apropii nu ezită să te atenționeze „aveți grijă. Mereu cad bucăți din clădire”.

„În perioada comunistă această clădire era casa cuiva, dar eu nici nu știu cum a ajuns acum în halul ăsta. La parter exista pe vremuri un restaurant frumos și știu că mergeam și eu acolo”, a explicat o doamnă.

„Îmi amintesc că până în anul 2006 a fost casa cuiva și la parter era o alimentară. Din 2007, proprietarul a vândut spațiul cu 120.000 de euro, așa se aude pe aici. De atunci umblă vorba că s-ar face în locul ei o policlinică. Nici nu știu ce se mai întâmplă acum. Locul este mizerabil, plin de gunoaie și reprezintă un pericol pentru cetățeni”, a explicat un domn care locuiește la 200 de metri de clădire.

Este plină de gunoaie, miroase îngrozitor și mari bucăți de pereți stau să cadă, un adevărat focar de infecție.

Monument istoric din 2004

Oficial, imobilul cu un etaj de pe strada Bicaz nr. 5 e monument istoric printr-un Ordin al Ministerului Culturii, din 2004. Doi ani mai târziu clădirea a intrat în proprietatea SC Traiano Project SRL. Potrivit înscrisurilor din CF, firma se judecă cu o alta, SC Proiect Design SRL, care a notat o somație de executare pe imobil pentru suma de 1 milion de lei.

Polițiștii locali din cadrul Serviciilor Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal și Protecția Mediului au dat, în total, peste 10.000 de lei amendă către proprietarul clădirii, pentru nesalubrizarea ei.


„Imobilul situat pe str. Ion Mihalache nr. 5 este în proprietatea S.C. Traiano Progect S.R.L., aflându-se în prezent în procedura de lichidare. Referitor la degradarea şi distrugerea imobilului se află în lucru un dosar penal soluţionat şi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, Serviciul de Investigare a Fraudelor”, arată Poliția Locală Timișoara pe pagina sa de internet.

Fotografii și contribuție: Angela Novăcescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.