Cristale „crescute” la Timișoara vor fi folosite la cel mai mare laser...

Cristale „crescute” la Timișoara vor fi folosite la cel mai mare laser din Europa. Cât valorează un cristal de siliciu

0
DISTRIBUIȚI

Laserul-de-la-Magurele

Laserul de la Măgurele, cel mai mare laser din Europa, și al doilea ca mărime din lume, va fi testat cu cristale de siliciu crescute la Timișoara.


Acestea sunt create într-un laborator al Universității de Vest, unic în România. La Măgurele se vor folosi 10 – 15 cristale de siliciu multicristalin ”crescute” la Universitatea de Vest din Timișoara

Daniel Vizman, profesor Universitatea de Vest Timişoara, după ce a studiat Fizica în Germania, spune că ”proiectul pe care îl avem cu cei de la Măgurele presupune proiectarea unor experimente, care evident de ceea ce știm noi să facem aici în Timișoara, adică creșterea cristalelor”, conform Digi24.

Până la proiectul european al laserului de la Măgurele, în laboratorul din Timișoara s-au ”crescut” cristale care au folosit unor proiecte din Occident, de 40 de ani, de când există laboratorul. Aparatul de la Universitatea de Vest în care se cresc cristale a costat 300.000 de euro, iar valoarea unui metru cub de cristal ”crescut” cu ajutorul acestuia poate avea o valoare și de 100.000 de euro. Este pentru prima data când timișorenii lucrează pentru un proiect care se întâmplă în România. ( Foto: Caleaeuropeana.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.