Cum au motivat magistrații Curții de Apel Timișoara menținerea amenzii primite de...

Cum au motivat magistrații Curții de Apel Timișoara menținerea amenzii primite de primarul Robu pentru discriminare

0
DISTRIBUIȚI

robu tigani

Judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au respins contestația primarului Nicolae Robu la decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care l-a amendat pe edil pentru comentariile făcute, pe Facebook, la adresa comunității țigănești.

În motivarea sentinței Curții de Apel, dezvăluită de adevarul.ro, udecătorii au reţinut că mesajele lui Robu au fost expuse în spaţiul public postarea fiind realizată „pe o reţea informaţională de socializare publică receptivă perpetuu pe internet bazată pe un site la care utilizatorii se pot înscrie şi interacţiona liber cu alţi utilizatori deja înscrişi, iar vastitatea acestei reţele de socializare coroborat cu faptul că utilizatorii nu pot estima şi nu pot controla întinderea spaţiului efectiv de publicare, denotă caracterul public al acestei postări”.

Judecătorii au explicat şi de ce consideră că mesajul primarului Robu este discriminatoriu. „Intenţia reală a reclamantului nu a fost aceea de a lansa o dezbatere publică reală şi efectivă ce ar fi de natură să atragă venituri la bugetul local din partea populaţiei rome bogate, aşa cum susţine reclamantul că ar fi urmărit, întrucât nu aceasta era modalitatea concretă în care se putea realiza un asemenea obiectiv. Astfel, se constată că reclamantul în calitate de edil al oraşului prin prisma funcţiei deţinute putea lansa efectiv o asemenea dezbatere nu pe contul de socializare ci într-un cadru instituţional, iar o asemenea dezbatere nu putea în nici un caz să-i vizeze doar pe etnicii romi înstăriţi, ci ar fi trebuit să-i vizeze pe toţi restanţierii sau pe cei ce nu-şi plătesc taxele şi impozitele locale, indiferent de etnia acestora şi, ca atare, nu se poate reţine scopul declarat de reclamant privind necesitatea unei dezbateri publice asupra unui subiect de interes local”, se arată în sentinţa prin care Robu a pierdut procesul cu CNCD.

Nicolae Robu s-a apărat susținând că a urmărit să lanseze o dezbatere reală în privința taxelor și impozitelor, însă magistrații nu au fost convinși de acest argument.


„Aceste aspecte sunt de natură a forma convingerea instanţei că în realitate reclamantul a urmărit să lanseze o propunere zeflemistă ce consta în a proba «modernizarea» acestei etnii prin mărirea chitanţelor de plată a unor taxe şi impozite proporţional cu valoarea acestora, iar această propunere ironică şi batjocoritoare la adresa etnicilor romi, a fost de natură să creeze o atmosferă de ostilitate, degradare şi ofensare la adresa acestora, întrucât conduce inevitabil la crearea unui profil negativ al contribuabilului de etnie romă ce se caracterizează în mod esenţial printr-o atitudine de neplată a taxelor şi impozitelor locale, făcând din aceasta o caracteristică specifică acestei etnii”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Judecătorii de la Curtea de Apel au luat în discuție și folosirea termenului de „țigan” de către primarul Timișoarei. „Nu poate fi contestat faptul că acest termen este unanim acceptat şi uzitat de însăşi membrii comunităţii rome, fiind un termen ce se regăseşte şi în dicţionarul explicativ al limbii române, dar în general conotaţia folosirii acestui termen este de cele mai multe ori negativă. Faptul că reclamantul nu a fost sancţionat pentru utilizarea în sine a termenului de «ţigan» ci pentru faptul că a înţeles să ironizeze membrii unei anumite etnii prin lansarea unei propuneri ce era de natură a crea o atmosferă de ofensă, ostilă sau degradantă la adresa acestora şi în aceeaşi măsură uzitarea termenului de «rom» în contextul acestei propuneri ironice, ar fi avut aceeaşi finalitate”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Conform adevarul.ro, primarul Nicolae Robu a declarat că va plăti amenda de 2.000 de lei, deși mai avea posibilitatea de a face recurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.