Expoziţie caritabilă a fotografului Marius T. Morariu. Cum poţi susţine prima clinică...

Expoziţie caritabilă a fotografului Marius T. Morariu. Cum poţi susţine prima clinică de recuperare oncologică din România

0
DISTRIBUIȚI

_Clinica NERA - proiect

Marți seara, la Galeria Calpe din Timișoara, a avut loc al doilea vernisaj al expoziției caritabile a fotografului Marius T. Morariu, eveniment care face parte din campania Asociaţiei Pro Philarmonia, alături de Agenţia Ofensiv Promo şi Galeria Calpe, de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, primul sanatoriu de recuperare oncologică din România. Expoziția poate fi vizitată între orele 16 – 20. De asemenea, la Calpe se pot face donații în sprijinul Clinicii Nera și, de asemenea, la Filarmonica Banatul.

CALPE - vernisaj Expo foto MTM_2Timișorenii continuă astfel strângerea de fonduri demarată cu expoziția din holul Sălii Capitol. Cei care vor achizționa un caiet-program al expoziției, la preţul de 50 de lei, vor deveni susţinători ai edificării primei clinici de recuperare oncologică din România, putând, totodată, câştiga la o tombolă un City Break pentru două persoane la Praga – oferit de agenţia TUI Travel Center – sau un City Break pentru două persoane la Belgrad – oferit de agenţia Ultramarin. Cei cu dare de mână pot face donaţii în contul Asociaţiei Pro Philarmonia: RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000 la Piraeus Bank Timişoara.

„Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe”, aduce în prim-plan zeci de imagini surprinse în timpul concertelor Filarmonicii Banatul. Expoziţia a fost vernisată de prof. univ. dr. Suzana Fântânariu-Baia, profesor la Facultatea de Artă şi Design a UVT, plastician şi de Robert Şerban, comentator de artă și scriitor. Cei prezenți au avut parte de un eveniment cultural-artistic complex, în susţinerea cauzei umanitare cconcertând Sorin Petrescu (pian) și Lucian Petrila (vioară).

„România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer”

Mesajul prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina, prin care se construiește Clinica Nera, primul lăcaș din România dedicat recuperării oncologice, e edificator. „România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre ţările europene – respectiv are cea mai mare mortalitate pe cancer, cel mai mic procent pe depistarea precoce a cancerului, cea mai mare incidenţă a cancerului la copii, fiind în coada Europei la trei localizări ale cancerului. Al doilea motiv a fost faptul că peste tot în lumea normală există patru metode de tratament al cancerului, în timp ce în România există doar trei, recuperarea oncologică fiind un concept absent atât din cărţile de oncologie, cât şi din sistemul de sănătate.


În Italia, spre exemplu, sunt 120 de clinici de recuperare oncologică. Această specialitate terapeutică aplicată în prima fază îi dă bolnavului de cancer şanse maxime atât de ameliorare a calităţii vieţii, cât şi a duratei de supravieţuire”, a explicat medicul, care a dezvăluit și motivul pentru care a ales valea Nerei pentru construirea clinicii.

„Am ales valea Nerei nu doar pentru că sunt originar de acolo. În vecinătatea clinicii este o mănăstire cu 85 de maici, dintre care 70 au studii superioare – licenţiate inclusiv în medicină şi în psihologie -, iar 14 sunt asistente medicale. Ele s-au oferit să lucreze în clinică. Fundaţia Sfânta Irina, pe care o conduc, este un ONG de utilitate publică, care, conform legilor româneşti, ar fi putut beneficia de finanţare din partea Guvernului sau din partea administraţiei judeţene… Deşi am bătut la sute de uşi, nu am obţinut nimic de la ei… Atunci m-am convins că Dumnezeu îşi alege binefăcătorii. El nu vrea ca bolnavii de cancer să primească bani de oriunde. Filarmonica Banatul din Timişoara este un caz special: eu n-am bătut niciodată la uşa domniilor lor, nu mi-am putut imagina că o instituţie culturală ne-ar putea ajuta. Iată, însă, că a doua oară ne-au întins o mână. Nu pot decât să le fiu recunoscător – atât celor din Filarmonică, cât şi celor ce le sunt alături – şi să-i consider ctitori ai clinicii noastre. Avem obligaţia ca în august să dăm la cheie Departamentul de Cercetare al Clinicii, care cuprinde patru pavilioane. În momentul de faţă ele sunt finalizate la roşu. Am început finisările. 90% din aparatura este deja achiziţionată, iar pentru a finaliza Departamentul de Cercetare mai avem de colectat circa 300.000 de euro. Avem toate promisiunile că vom fi punctuali la inugurare. Clinica Nera va oferi o şansă de recuperare bolnavilor de cancer, arătându-le că există atât metode medicale pentru a învinge această boală cruntă, cât şi – mai ales – speranţă. Clinica Nera reprezintă un pas mare pentru sistemul medical din ţara noastră, aducând beneficii palpabile atât pentru bolnavii de cancer, cât şi pentru bugetul de stat şi sistemul medical românesc”, a mai spus profesorul Chirilă.

Bolnavii își vor îmbunătăți calitatea vieții și vor dobândi o mai mare încredere în actul medical oncologic, le va crește calitatea și durata vieții.

„Clinica Nera este primul sanatoriu de recuperare oncologică din România care va încorpora şi un Centru de Cercetări. Clinica se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce. Clinica Nera va fi înălţată, cu ajutorul tău şi-al celor care vor să pună la temelia ei o faptă bună, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş Severin, respectiv în satul Slatina Nera, comuna Sasca Montană. Clinica Nera va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat, şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile. Clinica Nera este un proiect al Fundaţiei Sfânta Irina, care are, ca principal obiectiv, construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Proiectul a obţinut finanţare de la UE, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia Sfânta Irina. Cu alte cuvinte, UE este garantul principal al acestui proiect. Acum e nevoie de tine. Este nevoie să crezi în acest proiect şi să ajuţi la strângerea unui milion de euro, sumă care va completa finanţarea UE”, a fost mesajul prof.univ.dr. Pavel Chirilă pentru cei care doresc să ajute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.