EROINELE Coşmarul unei mame care s-a transformat în „detectiv particular” ca să...

EROINELE Coşmarul unei mame care s-a transformat în „detectiv particular” ca să afle că soţul său lăsase însărcinată o altă femeie. Cum a ajutat-o FIUL cu handicap sever să iubească viaţa FOTO

2
DISTRIBUIȚI

DSC_0007

La ultimul apartament dintr-o clădire veche de mai bine de 100 de ani, din Timișoara, trăiesc o viață de poveste o mamă și un copil. Cu zâmbetul pe buze, Otilia Muntean, ne-a spus că frumoasa locuință este amenajată după dorințele lui Paul, băiatul ei. Perdelele scurte sau lipsa scaunelor din casă nu au fost niște pretenții impuse de tânăr, ci nevoi, pentru că Paul suferă de un handicap sever.

Paul are 24 de ani, dar nu știe ce înseamnă cuvântul „tată”. Otilia s-a despărțit de fostul ei soț când Paul avea doar opt anișori. Când s-a văzut singură, și-a pus mâinile în cap, a analizat situația și a avut de ales între două variante. „Am avut de ales între două situații. Ori îl las pe Paul, ori aleg calea desfrânării. Pentru mine, varianta cea mai grea a fost să rămân cu Paul, dar pe aia am ales-o. Acum aș opri timpul în loc și aș trăi povestea asta frumoasă încontinuu”, ne-a spus Otilia.

„Pentru mine, un bărbat e ca un copac”

Paul e bolnav din ziua în care a venit pe lume. Suferă de un handicap sever și nu se descurcă singur, are probleme de comunicare și locomotorii. Otilia nu l-a părăsit niciun moment, dar nici soțul ei, până când copilul a împlinit opt ani. „Problemele au început când Paul a crescut. Îmi spunea că muncește mai mult, dar noi nu aveam bani în casă. La un moment dat am găsit niște bilete de tramvai cu care nu putea să ajungă în zona în care muncea, pentru că pe acolo nu circula tramvaiul respectiv. Atunci mi-am pus primele întrebări. Ulterior am mai găsit bilete, dar nu i-am spus nimic”, ne-a mărturisit Otilia.

Ca să se convingă, l-a urmărit ca în filme. Soțul ei a plecat de acasă, iar ea după el. „L-am văzut că se urcă în tramvai și am luat un taxi. L-am urmărit cu mașina până s-a dat jos și a mers un bloc. După ce a intrat în bloc eu am plecat acasă. A doua zi am mers eu la blocul respectiv și m-am interesat de persoana lui pe la diferiți locatari. Atunci am aflat că lumea știa că el locuiește acolo cu o femeie pe care a lăsat-o gravidă”.

Pentru ca „investigația” să fie completă, Otilia s-a interesat din mai multe surse, dar a aflat aceeași poveste, dar cu mai multe detalii. „Când am aflat tot, i-am spus, dar a negat. Atunci a ridicat pentru prima dată mâna la mine. În acea zi a plecat și dus a fost. Nu s-a mai întors. A rămas cu acea femeie cu care aștepta un copil, dar care mai avea un copil din altă căsnicie”, a spus Otilia.

Și-a pus multe întrebări în încercarea de a găsi un răspuns, a trecut prin momente grele, dar a înfruntat viața cu ajutorul lui Paul, despre care spune că e universul ei. „Nu am acceptat umilița aceea. Am fost la un preot care mi-a spus tot felul de lucruri, dar pe care nu le înțelegeam la vremea accea. Acum am ajuns la cuvintele lui. Pentru mine, un bărbat e ca un copac. Te sprijini de el și stai la umbra lui atunci când ai nevoie. Dumnezeu mi-a luat copacul de care m-am sprijinit, dar mi-a dat mai mulți stâlpi de care să mă sprijin”.

„Pentru mine, Paul e un om normal.


Ceilalți sunt niște ciudățenii”

Zeci de oameni care merg pe stradă se uită lung la Paul, iar unii nu se mulțumesc doar cu privitul și fie îi dau bani Otiliei, fie îi aruncă vorbe grele. „Merg pe stradă cu Paul, iar oamenii își întorc capul după noi fără să le pese că intră într-un stâlp. Eu îi mai atenționez câteodată. Alți oameni ne dau câte un leu sau bani mărunți, dar le spun că nu am nevoie. Eu chiar mă descurc. Mai sunt și oameni care îmi spun că sunt blestemată. Nu am nevoie nici de ajutor financiar, nici de sfaturi. Eu mă descurc. Le spun că în loc să îmi dea mie bani, mai bine donează la fundația la care sunt voluntară și unde sunt zeci de copii cu handicap în stadiu avansat”, povestește mămica.

Dacă pentru Otilia copilul ei e un om normal, pentru tatăl lui, nu a fost. „Tatăl lui a fugit de Paul. El le-a spus oamenilor că nu s-a mai înțeles cu mine și că acesta a fost motivul despărțirii. Dacă nu s-a mai înțeles cu mine, cu Paul ce a avut? Nu l-a mai căutat de ani de zile, iar când l-a căutat nu și-a petrecut timpul cu el, ci îi aducea niște plase cu fructe și dulciuri. I-a fost rușine cu propriul copil”.

Otilia ne-a spus că Dumnezeu a ales-o pe ea pentru că știa că ea poate să facă față greutăților. Ar vrea să oprească timpul în loc, să nu îmbătrânească și să nu mai crească Paul. Își iubește viața atât de mult încât nu ar mai schimba nimic la ea și ar trăi așa, sute de ani. „Eu nu știu ce să fac cu o viață fără greutăți, pentru că niciodată viața mea nu a fost ușoară. Acest copil m-a ajutat foarte mult, dar el crește și eu îmbătrânesc. Câteodată mă întreb ce se va întâmpla cu el când eu nu voi mai fi. Dar zâmbesc și nu îmi fac probleme, pentru că știu că Dumnezeu îl va ajuta. Toți avem o soartă pe care o putem schimba, dar ce e scris în cartea vieții nu poate schimba nimeni”, a spus, plină de încredere, Otilia.

În fiecare zi îl duce la Paul la terapie. În fiecare zi întâlnește oameni care se uită lung la ei, dar în fiecare zi îl vede pe Paul un om normal fără de care nu ar ști cum să trăiască. „Dacă eu pot, toți pot, iar o mamă de copil sănătos cu siguranță poate”, a spus, la fel de optimistă și cu zâmbetul pe buze, Otilia Muntean.

2 COMENTARII

  1. Un exemplu pentru noi toti care ne plangem pentru ” nimicuri”!!!Sanatate si La multi ani! va urez doamna azi de ziua femeii, duneavoastra cat si copilului dumneavoastra NORMAL!!!

  2. Draga Otilia Muntean, te zaresc aproape in fiecare dimineata in statia de la Electro vechi alaturi de puiul tau. Te admir si te respect pentru puterea pe care o ai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.