Europa lor și Europa noastră. Povestea cartierului cu străzi numite după mari...

Europa lor și Europa noastră. Povestea cartierului cu străzi numite după mari capitale, însă fără canalizare, aflat la doi pași de Timișoara GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-852053774">

europastrazi (16)

Timișenii nu au nevoie de bani să ajungă la Roma, Paris, Oslo sau Viena, pentru că Europa se află la nici 10 kilometri de Timișoara. Vorbim despre un cartier din Moșnița Nouă care poartă chiar numele continentului, iar cele peste 30 de străzi sunt denumite pompos după marile orașe din Europa.

Londra, Paris, Amsterdam, Riga sau Dublin – sunt doar câteva străzi pe care le găsești în cartierul Europa. De la Timișoara la Londra se poate ajunge în câteva minute, iar Oslo și Atena se întâlnesc, culmea, la același stâlp.

În capitala Franței găsești străzi pline de obiective turistice, dar Parisul din Moșnița Nouă este plin de gropi, materiale de construcție și resturi menajere expuse mai ceva ca la Musée du Louvre. Dacă te afli în zonă și ai chef de aer italian, nu trebuie decât să traversezi strada și poți să spui „Buongiorno Milano”.

Un butic și câteva case – cam asta putem spune despre Berna, iar Monaco se termină în câmp. În Europa timișeană nu poți să faci shopping, pentru că nu găsești decât două magazine. „Avem doar două magazine aici, dar lumea face cumpărături mai mult din Timișoara. Mulți oameni nu s-au mutat aici pentru că nu și-au terminat casele”, ne-a spus un localnic.

europastrazi (11)

Dacă vrei să te plimbi pe strada Londra, nu este recomandat să încalți niște pantofi clasici englezești, ci, mai degrabă, niște cizme din caucic, românești. „Aici, pe strada Londra, noi umblăm încălțați în cizme din cauciuc. Nu vrem să ne udăm la picioare. Dacă peste tot e plin de gropi și a și plouat – s-au format bălți din metru în metru”, a spus, amuzat de situație, un bărbat.

Europa, fără apă curentă și canalizare

Europa timișeană nici nu se compară cu marile orașe de pe continent, iar asta îi face pe localnici să își amintească tot mai des că au rămas în urma civilizației.

O femeie a visat mereu să ajungă în Oslo. Și a ajuns. Pe strada Oslo. „Stau aici de vreo opt ani de zile. Nu am avut onoarea să merg în Oslo, deși mi-ar fi plăcut mult”. Dacă tot nu se ridică la rangul de capitală, femeia își dorește ca strada și inclusiv cartierul să dispună de apă curentă și canalizare. „Ni s-a tot promis, dar nu s-a întâmplat nimic. Dacă vreau să gătesc, trebuie să merg până la Timișoara să aduc apă, pentru că apa de aici e plină de calcar. Nu avem nici canalizare, dar ăsta e un subiect la fel de vechi”, ne-a mai spus femeia.

Cartierul există din 2004, iar denumirile străzilor au fost propuse chiar de localnici. „Construcțile au început în 2004 și inclusiv acum se lucrează în zona respectivă. Locuitorii cartierului au făcut o asociație de locatari și ei au hotărât ca străzile să poarte aceste nume. Au făcut propunere, iar Consiliul Local a fost de acord și așa a rămas cartierul Europa cu străzi denumite după capitalele europene”, ne-a declarat Ioan Sorincău, primarul localității Moșnița Nouă.

Localnicii se pot mândri doar cu aceste denumiri, pentru că nu au apă curentă și canalizare. Oamenii spun că este vina reprezentanților primăriei, însă Ioan Sorincău se scuză spunând că nu a primit finanțare pentru finalizarea proiectului. „Există un proiect de apă și canalizare, iar până la sfârșitul anului vor avea și apă și canal. Noi nu am obținut finanțare până acum pentru acest proiect. Abia cu guvernul actual am reușit să o obținem”, a mai spus Sorincău.

Și în alte localități din apropierea Timișoarei se găsesc cartiere „tematice”. În Ghiroda există o zonă alcătuită din străzi care poartă nume de munți precum Bucegi, Parâng, Semenic, Făgăraș sau Ceahlău. În Giroc sunt predominante străzile cu nume de ape precum Timiș, Cerna, Bârzava, Mureș, Bega sau Dunăre, iar în Dumbrăvița a fost construit un „cartier al personalităților”. Acolo apar nume de străzi precum Petre Țuțea, Emil Cioran, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Christian Andersen, Salvador Dali, Antonio Gaudi sau Constantin Brâncuși.

4 COMENTARII

  1. Cred ca este o „viroza” intre CL-urile Timisene care nu au deloc inspiratie. Se mai intampla in Caracal. Locul unde Puscaria se afla pe strada Libertatii si alte ineptii similare, le cunoasteti si voi, sunt celebre.
    Acelasi lucru se intampla si in partea de vest a Timisorii, Dumbravita – titrata ca fiind si cea mai bogata comuna din Romania. Acolo, in oglinda, strazi cu nume de capitale Europene fara asfalt, fara iluminat public, fara canalizare, fara apa curenta. Drumuri pietruite in urma cu 5 ani, prafuite pe timp de seceta si namoale „pana la gat” in zile ploioase. Primaria ofera gratuit dale pentru pavat trotuarele fiecarui numar de casa. Bun si atat.
    In timp ce in vatra veche pe „infundatul” bulevard, Petofi Sandor, primaria organizeasa santiere in permanenta. Azi intind gazon, maine vin sa sape sa bage miile de stalpi pentru firobus, refac gazonul apoi sapa sa schimbe magistrala de canalizare. Se reface gazonul, apoi se sapa dinou pentru a cobora firele de pe stalpi in subteran, de data asta nu se mai stric gazonul ci trotuarele. Se refac trotuarele iar in tot acest timp in vatra noua a satului/comunei creste ambrozia, cresc si mormanele de gunoaie, rasar noi gropi si dispar sperantele ca cei de acolo vor avea macar drumuri pietruite.
    Asa ca in vestul Timisorii, in ceamai bogata comuna domneste excelenta in administratie. Ce se intampla domnilor cu dumneavoastra, pe astia nu-i trage nimeni la raspundere pentru managementul prost al localitatii?

  2. „Există un proiect de apă și canalizare, iar până la sfârșitul anului vor avea și apă și canal.
    … pana la sfarsitul pastelor cailor … vorba cantecului: De ce ma minti, de ce ma minti … eu stiu ca nu te speli pe dinti … Sorincau sa plece si sa lase pe altul mai competent, de cand e el in Mosnita NU S-A facut NIMIC in comuna asta … doar niste drumuri pe terenuri private ce se afla in litigii si doar terenuri care au disparut din primarie catre diversi. Poate isi face mila DNA-ul si sufla un vant si prin Mosnita… asa in loc de curatenia de primavara facuta pe triplu bani cu firme care au castigat licitatii pe naspa !

  3. Au ce imi place cand se vorbeste fara a avea cunostinta de toate informatiile.Acel cartier a fost al unui dezvoltator ,acei care au investit in casa stiau ca nu au apa -canal etc trebuia sa ceara dezvotaorului acele utilitati sau sa se adune in asociere sa puna bani si sa faca utilitatile.Explicatimi mie cum poate orice primarie sa aloce fonduri cand isi termina unu casa la 500 m de strada principala sa ii bage lui drum asfaltat curent apa etc? daca is asa de avuti proprietarii cu 500-1000 de euro fiecare puneau mana de la mana si in 3 luni aveau apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.