FABULOS Cum s-a văzut, de la Timișoara, ECLIPSA parțială de soare. Sute...

FABULOS Cum s-a văzut, de la Timișoara, ECLIPSA parțială de soare. Sute de oameni au luat cu asalt Observatorul Astronomic GALERIE FOTO

2
DISTRIBUIȚI

eclipsa partiala de soare

Curtea Observatorului Astronomic din Timișoara a devenit, astăzi, neîncăpătoare. Asta pentru că sute de oameni de toate vârstele au luat cu asalt observatorul, pentru a admira eclipsa parțială de Soare cu ajutorul mai multor instrumente astronomice. Pentru că cerul a fost senin, timișorenii au putut observa acest fenomen astronomic spectaculos și destul de rar. O parte din instrumentele prin care cei prezenți la Observatorul Astronomic au admirat eclipsa parțială de Soare au fost aduse și de câțiva astronomi amatori din Timișoara. Cei care nu au reușit să se uite prin instrumente, au primit măști pentru aparatul de sudură sau ochelari speciali.

IMG_8381

Intrarea la evenimentul Ziua Porților Deschise la Observatorul Astronomic din Timișoara a fost liberă. Cei prezenți nu doar că au admirat fenomenul spectaculos prin instrumentele astronomice care le-au fost puse la dispoziție, dar au aflat mai multe informații interesante despre eclipse și li s-au prezentat o parte din instrumentele folosite.

IMG_8392

Eclipsa de Soare de astăzi este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Feroe şi Svalbard.


Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei. În Timişoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca şi o curiozitate în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară, momentul de început al primăverii astronomice. În Timișoara, eclipsa a început la ora 10.41 și s-a încheiat la 13.01, momentul maxim fiind la ora 11.50.

2 COMENTARII

  1. Observatorul si parcul ar trebuii sa fie deschise mai des, ceva de genul parcul ar trebuii sa fie deschis toata ziua si amenajat pentru copii, iar observatorul 2 ore pe zi pentru public vizitator, scoli, facultati…

  2. Felicitari Tavi, Liviu si toti colegii nostri astronomi amatori care au adus eclipsa aproape de publicul timisorean! 😉 Faceti o treaba extraordinara, baieti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.