Horia Georgescu, reținut de procurorii DNA într-un dosar de abuz în serviciu,...

Horia Georgescu, reținut de procurorii DNA într-un dosar de abuz în serviciu, a demisionat de la șefia ANI

0
DISTRIBUIȚI

MACOVEI - ANI - ANCHETE

Șeful Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a demisionat din funcție, urmând ca cererea sa să fie înregistrată marți la Cabinetul președintelui Senatului, a anunțat avocatul acestuia, Cristian Ene, citat de Agerpres.

„Horia Georgescu ne-a înmânat demisia domniei sale din calitatea de președinte al Agenției Naționale de Integritate, urmând ca în cursul zile de astăzi să continui procedura de înregistrare la Cabinetul președintelui Senatului României. A fost o inițiativă proprie. Ne-a și motivat-o: nu dorește în niciun fel să aducă vreo pată asupra imaginii ANI. Chiar dacă se consideră nevinovat față de acuzațiile aduse, vrea să evite orice umbră asupra imaginii Agenției Naționale de Integritate”, a declarat marți dimineață Cristian Ene.

Avocatul a precizat că a discutat luni seară timp de două ore cu Horia Georgescu, aflat în arestul Poliției Capitalei, și a stabilit cu acesta strategia de apărare pentru propunerea de arestare formulată de DNA, care se va judeca marți la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Georgescu va fi prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr.


247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată DNA.

Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.