Locuitorii din Calea Urseni, nemulțumiți că Primăria Timișoara pregătește un teren pentru...

Locuitorii din Calea Urseni, nemulțumiți că Primăria Timișoara pregătește un teren pentru ca investitori privați să construiască noi locuințe. De ce se opun

8
DISTRIBUIȚI

poza (6)

Un dezvoltator imobiliar vrea să construiască mai multe locuințe pe un teren aflat în Calea Urseni, însă locuitorii din zonă se opun. Asta pentru că, spun ei, va fi distrusă o zonă verde din Calea Urseni, plus că nu sunt de acord să se construiască clădiri care să aibă parter plus 2 etaje, în condițiile în care majoritatea caselor din zonă au parter plus mansardă. Astăzi, la sediul Primăriei Timișoara a avut loc o consultare publică ce vizează trei PUZ-uri la care au participat zeci de timișoreni care locuiesc în zonă, care s-a finalizat cu scandal. În total, aproximativ 100 de persoane și asociații se opun acestui proiect imobiliar.

Radu Radsolav, arhitectul PUZ-ului, a ținut să precizeze că pe terenul de 25 de hectare din Calea Urseni vor fi realizate locuințe, dar pe 10% din suprafață va fi realizat și un parc. „Apoi, zona sportivă este cât baza sportivă a Politehnicii. Acestea sunt doar câteva din câştigurile comunităţii din acest PUZ. Apoi, mai există un teren de 6.000 mp pe care cineva poate să facă o grădiniţă, de care cartierul chiar are nevoie.


În ceea ce privește regimul de înălţime, vor fi vile în genul celor de lângă Parcul Rozelor”, a explicat Radu Radsolav.

Prezent la consultarea publică, consilierul local Alfred Simoniș a dorit să afle dacă rețeaua de canalizare va face față, după ce vor fi construite noile locuințe. „Dacă locuințele sunt construite acum, rețeaua nu va face față, dar va fi construită o stație de pompare până la sfârșitul anului”, a explicat Mircea Gheorghiu, din partea Aquatim. Deși localnicii spun că acel teren are regim de pădure, Florian Dejeu, unul din proprietarii terenului, spune că, de fapt, acesta este agricol.

„Noi nu ne opunem acestui proiect, dar e o problemă cu privire la utilitățile pe care le avem. Dacă la noi se pune o pasăre pe cablul de curent, se ia curentul, și nu glumesc. Este o investiție mare în zonă, cartierul se va dezvolta, dar vrem să știm ce se întâmplă cu parcul, care este limita de înălțime a imobilelor care vor fi construite și dacă vor fi afectate străzile”, a ținut să precizeze și Ovidiu Tănase, președintele Consiliului Consultativ de Cartier. O altă locatară din zona Calea Urseni a răbufnit și a declarat revoltată că „trebuie să ne asigurați un trai decent. Am 45 de ani, locuiesc în acea zonă, dacă în această zonă sunt doar clădiri cu parter și mansardă, de ce vor fi ridicate imobile cu parter plus două etaje? Casa mea are șapte metri, de ce să se construiască imobile de 12 metri? Este foarte mare. Dacă tot se construiește, să se construiască la nivelul la care suntem și noi, nu mai mult”.

După o serie de discuții aprinse între locatari și arhitectul PUZ-ului, consilierul local Nistor Geană i-a întrebat pe cei prezenți dacă sunt de acord să se construiască noi locuințe în zonă, iar cei prezenți au strigat într-un glas „nu”. „Cartierul are aproximativ 5.000 – 6.000 de oameni, o parte doresc să se construiască, dar în condiții legale, alții nu vor să se construiască. 100 de cetățeni au semnat deja că se opun acestui PUZ”, a explicat Ovidiu Tănase. Dezbaterea de la Primăria Timișoara a durat mai bine de trei ore.

8 COMENTARII

  1. In 12 m intra un P+2E+E retras si uite asa ai un bloc cu 4 nivele in zona rezidentiala, unde nu ar trebui dat mai mult de P+M. Dar asta e, las ca merge si asa ca doar suntem in RO.

  2. Se mostenesc afacerile. Mafia Ciuhandu a retrocedat (Cojocari, Miut, Ciupa), si acuma continua Orza afacerile. De ce au distrus Horticultura cand puteau sa retrocedeze in teren viran?

  3. Se mostenesc afacerile. Mafia Ciuhandu a retrocedat (Cojocari, Miut, Ciupa), si acuma continua Orza afacerile. De ce au distrus Horticultura cand puteau sa retrocedeze in teren viran

  4. In sfarsit un titlu corect : ” Primaria pregateste ….”
    Nici nu ati vrea sa stiti cate eforturi s-au facut de directia de urbanism pentru a pune pumnul in gura cetatenilor nemultumiti . Orice tertip legal sau mai putin legal a fost utilizat . Deh , interese mari , oponenti minori !
    Este prima sedinta/dezbatere publica in care cetatenii au putut cat de cat spune ceva , in rest fiind sicanati de reprezentantii directiei de urbanism . Astazi , cu consilierii la prezidiu , marele mahar al densificarii (S.C. si nu arhitectul sef actual !!) a lipsit , iar bulldog-ul , dna G. a stat spasita si suspect de tacuta . Si ce spaima au bagat ei in dezbaterea trecuta in cetateni …. ceva de vis , de aceea nici nu se gaseste pe site la primarie procesul verbal respectiv . Cat despre proiectant , de data asta a reusit sa nu mai jigneasca avocatii , facand in schimb alte gafe uitand ca nu mai este unchiul architect sef . Pana si consilierii locali au simtit nevoia sa-i aduca aminte ca el nu reprezinta primaria (greseala scuzabila , de obicei se ocupau cei de la urbanism de presiunile pe cetateni) .
    In argumentare PUZ-ului din 05.01.2015 se face referire la un act din 21.01.2015 (formidabil spirit de premonitie) ! PUG si masterplanul prevad suprafete de minim 25(resp. 40)% suprafete verzi asa ca 10% …. este deja in afara prevederilor legale . Nu ca asta ar conta , fie si in cel mai cel oras din Romania asa cum ne tot falim , dar nu prea reusim sa si demonstram .
    Iar drepturile noilor proprietari (mostenitori) nu pot fi altele decat ale celorlalti locuitori ai zonei , care au avut de respectat reglementari stricte de urbanism , fara derogari si exceptii !
    Aquatim a inceput acum 2 ani canalozarea (cu termen 5 …luni) . Nu este functionala nici acum , degeaba sustine altceva juristul regiei (ar fi fost culmea sa vina cineva de la tehnic) .
    De functionarii „dubiosi” greu putem scapa , asa ca totul o sa se sparga in capul celor care se vor prezenta la alegeri in 2016 . Ia sa vedem ce-i mai tare , spaga unora sau cariera politica a altora !?

  5. Ca sa ne pastram in limitele unei realitati concrete, cartierul nu are nevoie de gradinita, are deja trei. Cat despre parc, acela e doar in capul arhitectului si a angajatilor de la primarie pentru ca noi nu vom trai sa il vedem (dupa cat de repede se amenajeaza asemenea parcuri in Timisoara). Dar eu va dau un pont: nici nu incercati sa-l faceti, va aruncati banii pe fereastra, pentru ca niciun om intreg la minte nu-si va lasa copiii sa se joace intr-un parc facut sub antene! Halal gandire de architect, halal castig al comunitatii domnule architect Radosav.

  6. Pe Calea Urseni pana acum veneau la plimbare si la aer curat majoritatea locatarilor de la BLOCURILE DIN SOARELUI SI ELECTROTIMIS admirand culturile de pomi rari ,flori ornamentale de la pepiniera,gardul care o imprejmuieste fiind compus din pini si magnoli ,plantati din anul 1974.Casele majoritatea fiind doar parter sau P+M.Acum pepiniera a fost retrocedata(cica)vechilor proprietarii,care cred ca e normal sa construiasca S+P+2E+Er(blocuri),primaria fiind cu totul deacord prin vocea d-nului arhitect CIPRIAN CADARIU,nesocotind proprietari intregi zone si mai mult acuzandui pe acestia din urma ca traiesc in salbaticie si nu vor sa se alinieze noilor norme si prevederi legislative.DOMNILOR ESTE INGRIJORATOR SA VEDEM CA IN ANUL 2016 TRAIM TOT IN ACEA TEROARE CA SI INAINTE DE 89,cu gandul ca vor veni BLOCURI PESTE NOI.

  7. NU DORIM SA SE CONSTRUIASCA BLOCURI PE STRADA CALEA URSENI.In anul 1989 am scapat de marea sistematizare care se impunea la acea data,Ceausescu lasase PEPINIERA nu era cuprinsa in planul de sistematizare,acum in 2016 am ajuns iaras sa ni se spuna ca singura solutie pt aceasta zona sunt blocurile,domnule arhitect al primariei Timisoara in toate orasele europene aglomeratia de blocuri este in centrul orasului periferiile fiind lasate caselor de mici inaltimi, zonelor verzi,parcurilor,la noi de ce nu se incadreaza periferia orasului la aceste norme de DISCIPLINA URBANA?

  8. @ Dominic – din cauza foloaselor …. proprii , de aceea nu se respecta nimic . Sa vedeti ce presiuni sunt in CL sa treaca la pachet si pe … furis totul . Ca fapt divers , dupa un scandal la o dezbatere precedenta in cazul unui PUZ paralel (urmeaza si acela la aprobare , atentie aprobare nu dezbatere sau discutii) s-a reusit o reducere a inaltimii cf. si instintarilor trimise pe spranceana catre unii cetateni . In sedinta de CL s-a incercat trecerea vechii versiuni cu inaltimea initiala din …. „greseala” . Nicicum sa se „greseasca” in favoarea cetatenilor … bineinteles . Un localnic , maghiar de origine ,a fost uluit de gramada de mostenitori toti cu nume neaose romanesti , Explicatia este simpla , nu sunt mostenitorii acestui teren , este un teren dat in COMPENSARE la SCHIMB cu alt teren (cine stie ce interese majore sunt la mijloc de aici si incrancenarea !) . Oricum treaba nu este gata mai urmand cel putin 2 PUZ-uri , iar in unul apare o „locuinta colectiva” de 5 etaje . . De remarcat ca in PAT (planul de amenajare teritoriala) al judetului Timis se face referire expresa la zona pepinierei ce trebuie sa ramana cel putin parc la recomandarea arh. Radu Radoslav unchiul …. proiectantului ce doreste …. BLOCURI . Impaca-i drace !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.