Nicușor Constantinescu, pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar

Nicușor Constantinescu, pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar

0
DISTRIBUIȚI

Nicusor-Constantinescu_nasul.tv

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în legătură cu achiziționarea unui elicopter, folosit la operațiuni de salvare, elicopter prăbuşit anul trecut în lacul Siutghiol.

Potrivit anchetatorilor, în 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, în urma unei decizii a lui Constantinescu, a achiziţionat un elicopter pentru a eficientiza activitatea de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect ‘Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat’, ‘Servicii de transport ocazional’ şi ‘Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor’, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv”, explică procurorii.

În 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul.


Şeful suspendat al CJ Constanţa a schimbat, astfel, beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

„Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5 iulie 2013 – 30 octombrie 2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului”, conform DNA.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este arestat la domiciliu într-un alt dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat, printre altele, de realizarea mai multor contracte ilegale între Consiliul Judeţean şi diverse firme.

Şeful suspendat al CJ Constanţa este arestat la domiciliu şi în dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa. Constantinescu este acuzat că, în raport de funcţia publică deţinută, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi în alte două dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.