O eclipsă parțială de soare, un fenomen astronomic SPECTACULOS, se va vedea...

O eclipsă parțială de soare, un fenomen astronomic SPECTACULOS, se va vedea și din Timișoara. Când are loc și ce surprize sunt pregătite la Observatorul Astronomic

0
DISTRIBUIȚI

eclipsa de soare

Un fenomen astronomic spectaculos și destul de rar în ultimii ani va putea fi admirat, la sfârșitul acestei luni. Este vorba despre o Eclipsă de Soare, care este vizibilă ca fiind parțială de pe aproape tot teritoriul Europei, inclusiv România, nordul Africii și al Asiei, în data de 20 martie. Eclipsa de Soare este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic și a Oceanului Arctic, iar de pe uscat va putea fi admirată doar din Insulele Feroe și Svalbard.

Și timișorenii vor putea să admire Eclipsa de Soare.


Potrivit reprezentanților Astroclubului Antares Timișoara, în orașul de pe Bega magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. „Ca şi o curiozitate, în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară (momentul de început al primăverii astronomice). În Timişoara eclipsa începe la ora 10.41, şi se termină la ora 13.01, momentul maxim având loc la ora 11.50”, transmit reprezentanții astroclubului timișorean pe Facebook.

Vineri, 20 martie, între orele 10.00 și 14.00, Observatorul Astronomic, Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Astroclubul Antares și Astroclubul Altair organizează Ziua Porților Deschise la sediul observatorului din Piața Axente Sever, Nr. 1 (zona Piața Bălcescu). Aici, timișorenii vor afla mai multe informații despre eclipsă, se vor prezenta câteva instrumente astronomice şi, în caz de condiţii meteo favorabile, Eclipsa de Soare va fi observată cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni. Intrarea este liberă.

Românii sunt încurajați să folosească numai ochelari speciali pentru eclipsă. În cazul în care nu au de unde să cumpere, ochelarii pot fi confecționați din folie Baader Astrosolar ND5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.