Președintele României este așteptat la Timișoara duminică, invitat de Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS care comemorează 70 de ani de la deportarea germanilor din România la muncă silnică în fosta Uniune Sovietică.
Peste 70.000 de etnici germani au fost deportaţi în anul 1945 în lagărele de muncă sovietice. Ei au fost obligați să presteze aşa-numita „muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”, până în 1949. Astăzi, mai trăiesc aproximativ 1.000 din foștii deportați.
La Timişoara are loc o manifestare de amploare, cu liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş dedicate unuia din cel mai trist eveniment din istoria etnicilor germani din România.
Invitaţi sunt preşedintele României Klaus Iohannis, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Christiane Gertrud Cosmatu, alături de oficialii locali.
Au mai confirmat prezența împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană si minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania Hartmut Koschyk, ambasadorul RFG la Bucureşti Werner Hans Lauk, consulul german din Timişoara Rolf Maruhn, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele de onoare al FDGR Dr. Paul Philippi şi deputatul FDGR Ovidiu Ganţ.
Memorialul pentru foştii deportaţi în URSS, realizat din marmură de la Rusca Montană, va fi dezvelit în curtea casei Adam Müller-Gutterbrunn.