„Primăria Timișoara ar trebui să vadă aceste proiecte”. Soluții originale propuse de...

„Primăria Timișoara ar trebui să vadă aceste proiecte”. Soluții originale propuse de studenți pentru promovarea orașului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

EBEC2015 (2)

În urmă cu doi ani de zile, unul dintre cele mai mari site-uri de turism a clasat Timișoara în topul orașelor cu cele mai multe obiective turistice. Mai mulți studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara au propus câteva idei originale prin care să scoată în evidență aceste puncte de atracție, de multe ori prea puțin vizitate. Totul a avut loc în cadrul „European BEST Engineering Competition Timișoara 2015” (EBEC), cea mai mare competiție inginerească din Europa.

Competiția a fost organizată de BEST Timișoara și a fost compusă din două secțiuni. Prima secțiune se numește Case Study, prin care cei înscriși au fost provocați să găsească soluții orginale și viabile care să atragă și mai mulți turiști în orașul de pe Bega. Cea de-a doua secțiune se numește Team Design, în cadrul căreia tinerii au avut la dispoziție 24 de ore pentru a crea un prototip de macara cu materiale ecologice.

EBEC 2015 a avut loc weekend-ul trecut la Casa Tineretului din Timișoara. La prima secțiune s-au înscris patru echipe, a câte patru persoane fiecare: EchipaCuPotențial, Clas, 4 Studio și Doei Doei. Cei 16 tineri și-au prezentat proiectele în fața juriului format din Silvia Lascu, fost organizator EBEC (faza regională 2014), Antonia Zarnescu, președinta BEST Timișoara și Adriana Mureșan, reprezentant din partea unei firme locale.

Cum se poate dezvolta turismul în Timișoara

Copaci ecologici în Piața Libertății, cuburi din sticlă în oraș sau căutare de comori – au fost doar câteva idei propuse de studenții de la UPT. Cea care a deschis competiția a fost EchipaCuPotențial. Tinerii au propus un proiect prin care să schimbe mentalitățile. Ei sunt de părere că turismul poate fi dezvoltat prin intermediul artei. Studenții susțin „plantarea” unor copaci ecologici în Piața Libertății sau refacerea simbolică a Bastionului, cu ajutorul unor sfori, pentru a-i face pe vizitatori să înțeleagă cum a fost înconjurat orașul de aceste ziduri.

Căutătorii de comori vor fi turiștii, iar comorile vor fi obiectivele turistice – pe această idee a mers echipa 4 Studio, care a propus instalarea unor pavilioane realizare de artiști, în locurile în care se găsesc punctele de atracție ale orașului. „Ne-am gândit și la un traseu pe care să instalăm aceste pavilioane. Vom porni de la Bastion și continuăm cu Piața Unirii, Piața 700, Fabrica de Bere, malul canalului Bega și încheiem cu Piața Victoriei”, ne-a spus Cristina Apostol.

EBEC2015 (3)

Fără un ghid sau pre-documentare, un turist nu are de unde să știe ce poate vizita în Timișoara. Cu rezolvarea acestei probleme a venit echipa Clas, care a propus instalarea unor cuburi pe raza orașului. Tinerii vor ca aceste construcții să îi îndrume pe vizitatori către obiectivele turistice. „Aceste cuburi vor fi realizate din diferite materiale precum lemn, sticlă sau metal, astfel încât să se identifice cu zona și, de asemenea, vrem să fie simple și ușor de mutat. Dacă ar exista aceste puncte de reper, oamenii ar ști unde se întâmplă ceva și unde au ceva de văzut”, ne-a explicat Laura Rachetan.

Timișoara a fost primul oraș cu iluminat electric. Acest lucru le-a oferit un imbold membrilor echipei Doei Doei care vor să realizeze un traseu turistic evidențiat, pe timpul serii, cu ajutorul unor instalații electrice. „Centrul va fi Piața Libertății, pentru că are formă circulară și se identifică cu lumina care creează niște unde în formă de cerc.


Alături de aceste instalații ne-am gândit să îi provocăm pe vizitatori să găsească niște piese reprezentative care formează un puzzle. Ultima piesă va fi găsită la Fabrica de Bere, iar cei care reușesc să strângă toate piesele vor primi o bere gratis”, ne-a spus Dora Petho.

„Primăria Timișoara ar trebui să vadă aceste proiecte”

Echipa câștigătoare pleacă la Brașov, unde se va lupta alături de alte echipe din țară, dar și din Republica Moldova, pentru câștigarea premiului I. Această reușită îi va trimite pe tineri în Portugalia, unde va avea loc etapa internațională. Competiția a fost prezentată doar în limba engleză, pentru ca tinerii să se obișnuiască cu vorbirea liberă, în cazul în care vor câștiga etapa de la Brașov.

Cea care a câștigat cea de-a XIV-a ediție locală a EBEC este echipa Clas formată din Laura Rachetan, Alexandra Sabo, Sorina Sandru și Cristina Ungur. Potrivit membrilor juriului, fetele au strâns cele mai multe puncte datorită conceptului și originalității proiectului.

Studenții de la Politehnică și-au dorit ca în juriu să existe și un membru din cadrul Primăriei Timișoara pentru că, spun ei, aceste proiecte pot fi realizare cu un buget foarte mic și pot contribui la dezvoltarea turismului în Timișoara. „Am ales ca studiu de caz turismul, deoarece Timișoara candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Noi am încercat să colaborăm cu primăria, dar le-am comunicat puțin mai târziu această propunere. Îi vom înștiința în legătură cu proiectele propuse de participanți pentru că îi poate ajuta cu privire la dezvoltarea turismului”, ne-a declarat Corina Ungur, coordonatoarea competiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.