Rețeta unei reușite: fotografii emoționante, oameni inimoși, semeni ajutați. Prima mie de...

Rețeta unei reușite: fotografii emoționante, oameni inimoși, semeni ajutați. Prima mie de euro pentru Clinica Nera s-a strâns în câteva minute FOTO

0
DISTRIBUIȚI

clinica nera (3)

A fost nevoie de un vernisaj, câteva vorbe bune și o mână de oameni inimoși. Proiectul Asociației Pro Philarmonia din Timișoara care, prin intermediul unei expoziții de fotografii realizate de Marius T. Morariu, strânge bani pentru a ajuta finalizarea lucrărilor la Clinica Nera, a început cu dreptul. Prima mie de euro s-a strâns în doar câteva momente, cu ocazia vernisajului.

Expoziția fotoreporterului timișorean Marius T. Morariu ”Fotoreportajul, între cronică și… trandrețe” a fost vernisată, vineri seara, în holul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Zeci de fotografii care surprind ”muzicalitatea sufletului”, după cum a spus profesorul universitar și publicistul Marcel Tolcea, compun de fapt un demers filantropic de sprijinire a primei clinici de recuperare oncologică din România.

Evenimentul a fost realizat printr-un parteneriat între Agenţia Ofensiv Promo, Asociaţia Pro Philarmonia, Filarmonica Banatul şi Galeria Calpe. Fiecare din entitățile menționate au pus mână de la mână în acest proiect minunat: Filarmonica a cântat, fotoreporterul a surprins momente memorabile ale orchestrei, oamenii de afaceri au fost printre primii care au dat un bun exemplu despre cum trebuie sprijiniți semenii și fac donații generoase pentru stabilimentul din județul Caraș Severin. În fața unei audiențe numeroase, despre toate acestea s-a vorbit din inimă, cu emoție.

Fotografiile surprind imagini din ultimele trei stagiuni ale Filarmonicii Banatul. ”Am ales fotografii care ilustrează concertele și munca artiștilor din orchestra filarmonicii. Expoziția sprijină un proiect de suflet al Asociației Pro Philarmonia, finalizarea lucrărilor de edificare a Clincii Nera, singurul centru de recuperare oncologică din țara noastră, realizat prin grija profesorului dr. Pavel Chirilă, președintele Fundației Sfânta Irina. Vorbim de un proiect atât de generos și de frumos încât nu am putut să nu ne implicăm după posibilitățile noastre”, a spus autorul fotografiilor.

”Îi considerăm pe acești oameni ctitorii acestui așezământ”

Vădit emoționat, ctitorul clinicii a menționat că în acest proiect a înțeles că ”Dumnezeu își alege binefăcătorii” și astfel se face ca filarmonica bănățeană este singura instituție din România care s-a implicat în sprijinirea financiară a demersului din proprie inițiativă, de două ori. ”Filarmonica Banatul este un caz special. Nu am bătut la ușa acestei instituții, au venit dânșii spre noi și nu o dată, ci de două ori (n.r. Anul trecut, în urma unui concert al Filarmonicii Banatul care a completat o magistrală conferință a lui Dan Puric, s-au strâns 10.000 de euro pentru Clinica Nera. Din acel context s-a născut ideea expoziției lui Marius T. Morariu). Nu pot să le fiu decât recunoscător. Îi considerăm pe acești oameni ctitorii acestui așezământ”, a declarat prof.dr. Chirilă.

Clinica, ce va fi dată în folosință anul acesta, aduce România pe același palier cu ceea ce se întâmplă în lume în tratarea cancerului. ”Oriunde în lume, mai puțin în România, sunt patru metode de tratare a cancerului. Recuperarea oncologică este un capitol absent din cărțile de medicină românești cât și din sistemul sanitar românesc, fie el de stat sau privat. Această specialitate terapeutică, aplicată în prima fază a tratamentului cancerului, îi dă pacientului șanse maxime de recuperare, îi crește calitatea și durata vieții”, a explicat prof.dr. Chirilă. În Clinica Nera se vor ocupa de pacienți și călugărițele de la mănăstirea din apropiere. Au fost construite toate cele patru pavilioane, centrul de cercetare va fi predat ”la cheie” în august, iar până atunci, săptămâna viitoare, încep lucrările de finisaj, în vreme ce aparatura necesară a fost deja achiziționată în proporție de 90%. ”Mai avem de colectat 300.000 de euro în tandem cu fondurile europene și, participând la acest eveniment, sunt optimist că vom reuși”, a încheiat profesorul Chirilă.

Maria Grapini, președintele Asociației Pro Philarmonia, i-a invitat pe timișoreni să facă donații. ” Eu cred în triunghiul mediu de afaceri – parte artistică – nevoi sociale. Mă bucur că mi s-a oferit șansa ca în mandatul meu ( n.r. de președinte al asociației) să sprijin acest demers lăudabil”, a punctat Grapini.

Tombolă cu excursii pentru cei care fac donații

Expoziția lui Marius T. Morariu poate fi vizitată zilnic, între orele 10,00 – 18,00 în holul Filarmonicii Banatul. Timișorenii pot achiziționa, contra sumei de 50 de lei, caietul program al expoziției, banii urmând să fie donați către Clinica Nera. Cumpărătorii participă, prin completarea talonului de la finalul caietului program, la o tombolă prin care pot câștiga un city break pentru 2 persoane la Praga – oferit de Agenţia TUI Travel Center – sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad – oferit de Agenţia de Turism Ultramarin.

În egală măsură, oamenii cu dare de mână sunt invitați să facă donații, fie în cutia special amenajată în cadrul expoziției, fie în contul Asociației pro Philarmonia, RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000 deschis la Piraeus Bank Timişoara.


Doritorii pot achiziționa fotografiile expuse, banii urmând să fie, de asemenea, donați fundației care construiește Clinica Nera.

Expoziția cu fotografii a lui Marius T. Morariu va rămâne pe simezele Filarmonicii Banatul până în data de 20 martie, urmând ca de marti, 24 martie, până sâmbătă, 28 martie, să se mute pe simezele Galeriei Calpe (Bastionul Maria Terezia). Vernisajul va avea loc la ora 18.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.