ROMÂNCE DE POVESTE (II) Prima femeie arhitect și prima femeie neurochirurg din...

ROMÂNCE DE POVESTE (II) Prima femeie arhitect și prima femeie neurochirurg din lume au fost românce. Cine a fost prima femeie ministru a României

0
DISTRIBUIȚI

florica bagdasar gheorghe gheorghiu dej

Nu neaparat necunoscute, dar cu adevărat mai puțin menționate, femeile românce s-au remarcat de-a lungul timpului în domenii de pionierat. O româncă a inventat elixirul tinereții, tratamentele descoperite fiind și azi intens căutate de străini, și redescoperite de conaționali. Prima femeie neurochirug, prima arhitectă sau prima avocată din lume sunt românce și aproape că aș paria că nu știați asta, sau că o româncă a inspirat personajul Monneypenny din seria Bond.

Româncele noastre au militat, cu toate forțele, pentru egalitate de șanse și drepturi egale cu semenii lor, bărbații. Au demonstrat că știu cum să facă carieră și că pot. Au crezut cu încăpățânare și și-au urmat visele. Azi putem vorbi de o istorie fascinantă a personajelor feminine românești din care nu lipsesc eroinele de război, marile actrițe, artiste celebre în toată lumea, și nu în ultimul rând spioanele.

virginia andreescu haretÎn aceste zile în care sărbătorim FEMEIA, între 1 și 8 martie, ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim.

Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962).


Nepoata pictorului Ion Andreescu și soția celebrului Spiru Haret a fost prima femeie arhitect din lume. Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educației Nationale, de unde s-a pensionat în 1947. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, paris, Moscova și bruxelles. Ea a proiectat primele blocuri din București în care s-a utilizat betonul armat, pe lângă o serie de obiective importante din capitală.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920 – 2008). Prima femeie sofia-ionescu-ogrezeanu_13726700neurochirurg din lume a realizat cea dintâi operație pe creier asupra unui copil victimă a unui bombardament în al doilea război mondial. Era atunci studentă, iar operația care a scris istorie a fost salvatoare pentru micuța victimă. „Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, avea să spună mai târziu Sofia Ionescu-Ogrezeanu.

Florica Bagdasar (1901 – 1978). Medic și cercetător, aceasta a fost prima femeie ministru din România. Vicepreședinte al Crucii Roșii, a jucat un rol important în eradicarea malariei în țara noastră. După 23 august 1944 a devenit membră PCR. A făcut parte din delegaţia trimisă la Conferinţa de Pace de la Paris, în august – septembrie 1946, fiind singura femeie dintre cei 73 de reprezentanți ai României. În 1946 i s-a încredinţat conducerea Ministerului Sănătăţii, funcţie pe care deținut-o până în august 1948. În acelaşi timp, Florica Bagdasar (foto, sus) coordona activitatea serviciului de consultaţii la Centrul de Igienă Mintală din Bucureşti şi era conferenţiar la catedra de Psihologia Copilului Normal şi Patologic din Institutul Medico-Farmaceutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.