ROMÂNCE DE POVESTE (IV) Femei curajoase: spioana lui Churchill și românca pasionată...

ROMÂNCE DE POVESTE (IV) Femei curajoase: spioana lui Churchill și românca pasionată de zbor care a stabilit recorduri mondiale

0
DISTRIBUIȚI

RWD-13S_Escadrila_Alba

Nu neaparat necunoscute, dar cu adevărat mai puțin menționate, femeile românce s-au remarcat de-a lungul timpului în domenii de pionierat. O româncă a inventat elixirul tinereții, tratamentele descoperite fiind și azi intens căutate de străini, și redescoperite de conaționali. Prima femeie neurochirug, prima arhitectă sau prima avocată din lume sunt românce și aproape că aș paria că nu știați asta, sau că o româncă a inspirat personajul Monneypenny din seria Bond.

Româncele noastre au militat, cu toate forțele, pentru egalitate de șanse și drepturi egale cu semenii lor, bărbații. Au demonstrat că știu cum să facă carieră și că pot. Au crezut cu încăpățânare și și-au urmat visele. Azi putem vorbi de o istorie fascinantă a personajelor feminine românești din care nu lipsesc eroinele de război, marile actrițe, artiste celebre în toată lumea, și nu în ultimul rând spioanele.

În aceste zile în care sărbătorim FEMEIA, între 1 și 8 martie, ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim. smaranda braescu 2

Smaranda Brăescu (1897 – 1948).


Aviatoare celebră, la noi și peste ocean, a fost prima femeie brevetată ca pilot în SUA. Mai are un record: a fost prima româncă ce a sărit cu parașuta. Când a ajuns la sol a spus că s-a simțit ca un puști căruia i-a reușit o ștrengărie. Altfel spus, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu 7.200 de metri, la Sacramento, SUA) stabilind, la acea dată, recordul pentru saltul cu parașuta de la cea mai mare altitudine.

smaranda braescuA fost una din puținii instructori de parașutiști militari și a activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra Escadrilă Albă de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Escadrila Albă a fost înființată la inițiativa prințesei Marina Știrbei și avea misiunea de a evacua răniții de pe front, avioanele fiind pilotate exclusiv de femei, inclusiv de prințesa Știrbei.

După război, a semnat alături de alte 11 personalități (între care generalul Aldea sau prof. univ. dr. Grigore T. Popa), un memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document înaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic. A fost condamnată de comuniști la închisoare în contumacie.

vera atkinsVera Atkins (1908 – 2000). A fost o spioană engleză născută în România, de fapt, cea mai importantă femeie-spion în timpul celui de-al doilea război mondial. Numele ei adevărat a fost Maria Vera Rosenberg și s-a născut la Galați. „Atkins” era numele de fată al mamei, refugiată din Rusia în urma pogromurilor.

Tatăl ei, Max Rosenberg, om de afaceri, bancher, născut în Germania, a avut mare succes în România, unde a făcut avere considerabilă, ajungând, în anii ’30 să-l consilieze pe regele Carol al II-lea în chestiuni financiare. Atkins a lucrat pentru o agenție secretă înființată de Winston Churchill și se spune despre ea că a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.