ROMÂNCE DE POVESTE (I) Prima femeie din lume care a obținut titlul...

ROMÂNCE DE POVESTE (I) Prima femeie din lume care a obținut titlul de doctor în drept a fost româncă

1
DISTRIBUIȚI

Sarmiza_Bilcescu

Nu neaparat necunoscute, dar cu adevărat mai puțin menționate, femeile românce s-au remarcat de-a lungul timpului în domenii de pionierat. O româncă a inventat elixirul tinereții, tratamentele descoperite fiind și azi intens căutate de străini, și redescoperite de conaționali. Prima femeie neurochirug, prima arhitectă sau prima avocată din lume sunt românce și aproape că aș paria că nu știați asta, sau că o româncă a inspirat personajul Monneypenny din seria Bond.

Româncele noastre au militat, cu toate forțele, pentru egalitate de șanse și drepturi egale cu semenii lor, bărbații. Au demonstrat că știu cum să facă carieră și că pot. Au crezut cu încăpățânare și și-au urmat visele. Azi putem vorbi de o istorie fascinantă a personajelor feminine românești din care nu lipsesc eroinele de război, marile actrițe, artiste celebre în toată lumea, și nu în ultimul rând spioanele.

În zilele care urmează ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim.

Maria Rosetti (1819 – 1893).


Născută în Scoția și căsătorită pe plaiurile mioritice cu un celebru om politic și publicist (fiul spătarului Alexandru Rosetti), a fost prima femeie jurnalist din România. O personalitate remarcabilă, Maria Rosetti și-a salvat soțul, Constantin Alexandru Rosetti, din prizonieratul turc, în anul 1848. I-a pozat lui Constantin Daniel Rosenthal pentru celebra pictură „România revoluționară”. Maria Rosetti in Romania revoluionara de CD Rosenthal

Sarmiza Bilcescu-Alimăneștianu (1867 – 1935). A fost prima femeie din lume care a obținut licența și titlul de doctor în drept. A studiat la Sorbona și a fost una din marile militante, nu doar la București ci și la Paris, pentru drepturile femeilor și pentru egalitate de șanse în societatea dominată de bărbați. Mai mult decât atât, împreună cu alte femei celebre ale epocii sale – Ana Haret (sora matematicianului, astronomului și pedagogului Spiru Haret), Sabina Cantacuzino (fiica cea mare a lui Ion C. Brătianu, sora Brătienilor) și Maria Filipescu – a înființat o organizație care le sprijinea pe tinerele românce care doreau să studieze în domeniile permise doar bărbaților. Organizația era prezidată de însăși Regina Maria.

Va urma.

1 COMENTARIU

  1. Prima femeie avocat din Romania – dupa cate imi amintesc eu – a sustinut un proces in care adversaul era aparat de marele Rosetti. Dupa pledoaria ei, Rosetti ia trimis o epigrama: Pledoria ti-a fost lunga , Dar lipsita de gandire, Se cunoaste de departe, C- avocatul n-are coaie.
    La care avocata raspunde: Maestre vorba ti-e vioaie, Si gandire ai destula, Ce folos de atatea coaie, daca nu mai este pula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.