Mai mulți medici timișoreni le sfătuiesc pe femei să nu ignore durerile menstruale care persistă. Asta pentru că aceste dureri sunt un prim semn al unei afecțiuni ginecologice grave, care poate cauza infertilitate. Este vorba despre endometrioză, o boală despre care știu prea puține lucruri nu doar femeile, ci și medicii din România, considerată a doua cauză de infertilitate la vârsta tânără.
Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie la o clinică privată din Timișoara, estimează că în România există aproximativ 480.000 de paciente care suferă de endometrioză, dintre care 200.000 cu endometrioză profundă. „Din păcate, nu le putem oferi mai nimic acestor femei la nivel de sistem: nu avem chirurgi specializați pe așa ceva, nu avem grupuri de suport. Endometrioza este o boală care nu te omoară, dar nu te lasă să trăiești. Endometrioza este mai frecventă decât orice tip de cancer genital”, atrage atenția Voicu Simedrea.
De 18 luni, la Timișoara funcționează singurul Centru de Chirurgie a Endometriozei din România, în cadrul unui spital privat, perioadă în care au fost operate 57 de paciente. Medicii au fost uimiți să descopere că unele dintre paciente nu au fost diagnosticate corect, în trecut, deci au primit un tratament inadecvat. „Vin multe cazuri prost tratate de la bun început, o femeie a fost operată de cinci, șase ori degeaba, a rămas fără ovare, nu mai poate concepe.
Altora li se spune că au probleme psihiatrice, altele primesc tratament cu antibiotice de la medici, deci sunt tratate de infecții. Suntem pe lângă diagnostic de la bun început”, mai explică medicul timișorean.
Cum pot femeile să se informeze despre afecțiunile ginecologice?
Pentru a veni în sprijinul femeilor, la Timișoara a fost inițiat un proiect unic la nivel național, cu scopul informării pacientelor cu privire la tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice. Concret, a fost lansată platforma chirurgieginecologica.ro, care este actualizată de medici competenți, fiind accesibilă pentru orice femeie din România. Website-ul conține și informații despre endometrioză, boală pentru care există și un forum de discuții, unde pacientele vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, pot interacționa între ele și vor putea dialoga direct cu un grup de medici specializați în diagnosticarea și tratarea acestei boli.
Totodată, Voicu Simedrea, împreună cu alți doi medici timișoreni, Bogdan Mureșan și Florin Dorneanu, au înființat Asociația FemHelp, un ONG care va derula mai multe programe cu scopul strângerii de fonduri. Banii adunați vor fi utilizați pentru operarea femeilor care nu-și permit intervenții chirurgicale costisitoare. „Chirurgia endometriozei este foarte scumpă, o intervenție costă în jur de 2.000 de euro, iar statul român nu decontează dispozitivele, care costă aproximativ 1.000 de euro”, mai precizează Voicu Simedrea.