Tradiţiile şi meşteşugurile bănăţene aduse în prim plan. Cum vor putea învăţa...

Tradiţiile şi meşteşugurile bănăţene aduse în prim plan. Cum vor putea învăţa elevii şi studenţii tainele folclorului autentic

0
DISTRIBUIȚI

festival-concurs

În data de 12 martie, Centrul de Cultură şi Artă organizează, de la ora 19,00, la sala Capitol, cea de-a XV-a ediţie a festivalului-concurs „Topul mărţişorului”, care se adresează soliştilor de muzică populară din întreaga ţară. Concursul va fi urmat de un spectacol de gală susţinut de ansamblul „Banatul” şi invitaţii săi, printre care şi câştigătoarea ediţiei de anul trecut a festivalului. La spectacol va participa şi ansamblul „Junii Banatului”. Intrarea se face pe bază de invitaţii, care pot fi ridicate de la Centrul de Cultură şi Artă.

folclor

Pentru „Săptămâna altfel” din acest an, Centrul de Cultură şi Artă Timiş organizează mai multe activităţi care se vor desfăşura la sediul centrului din strada E. Ungureanu între 6 şi 10 aprilie, şi care se adresează tuturor categoriilor de învăţământ, de la cel preşcolar până la cel universitar, precum şi celor interesaţi de tradiţiile şi obiceiurile populare. Programul va fi susţinut de cursanţi şi profesori ai Şcolii de Arte, de specialişti ai centrului de cercetare- conservare şi de artişti profesionişti.

olarit

În prima zi, atelierele au ca temă meşteşugurile tradiţionale din Banat – sculptură în lemn (crestături) şi olărit, cu o prezentare a acestora şi lecţii demonstrative de învăţare a tehnicilor de lucru, iniţiere în pictură, sculptură şi grafică, fotografia de portret cu expunere şi exemplificări şi designul vestimentar, cu tehnici de realizare a accesoriilor vestimentare.


Este programată, de asemenea, o lecţie demonstrativă de balet şi una cu „Voiniceii din Banat”, cei mai tineri solişti vocali, cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani.

Programul celei de-a doua zile cuprinde o lecţie de folclor cu ansamblul „Banatul”, un spectacol interactiv în care se vor prezenta instrumentele muzicale şi costumele populare tradiţionale specifice zonelor şi subzonelor folclorice şi etniilor din Banat, o prezentare despre arta cântatului şi tehnici interpretative, o lecţie deschisă despre teatru şi o invitaţie la repetiţiile ansamblului „Junii Banatului”.

costume

Cea de-a treia zi este dedicată spectacolului muzical-coregrafic „Şcoala de Arte altfel”, la care participă elevii secţiilor de canto muzică uşoară, canto clasic, chitară, orgă electronică şi trompetă, acordeon şi armonică sârbească, instrumente de suflat, pian, actorie, majorete şi balet.

Următoarea zi este dedicată iconografiei şi decoraţiunilor de Paşti şi tehnicilor de realizare grafică a felicitărilor de Paşti iar în ultima zi, colectivul revistei Centrului de Cultură şi Artă „Timisiensis” va prezenta modalităţile de realizare a unei publicaţii.

Înscrierile în vederea participării la aceste activităţi se fac până în data de 22 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.