Traian Băsescu şi-a anunţat SFÂRŞITUL carierei: „Nu mai am aspirații politice personale”....

Traian Băsescu şi-a anunţat SFÂRŞITUL carierei: „Nu mai am aspirații politice personale”. Ce au voie să facă şi ce nu le este permis „urmaşilor” Elenei Udrea FOTO

0
DISTRIBUIȚI

basescu final

Liderii PMP din vestul ţării  și-au dat astăzi întâlnire la Filarmonica Banatul din Timișoara. Deși nu mai este președinte al Românei, Traian Băsescu, invitat special la eveniment, nu a pierdut ocazia de a face o baie de mulțime la fel ca pe vremea când conducea țara. Până să sosească invitatul special, sala a fost umplută de membri şi simpatizanţi PMP, mulţi aduşi cu microbuzele din judeţele limitrofe. Fostul ministru PD-L Valeriu Tabără a fost apariţia surpriză, acesta susţinând că nu trece la PMP, ci doar onorează o invitaţie şi atât. La intrarea în Filarmonica Banatul susținătorii lui Băsescu i-au scandat numele şi s-au înghesuit să îi strângă mâna. La reuniune au luat parte Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Dorel Onaca, secretarul general al PMP, Eugen Tomac, președintele PMP, președintele PMP Timiș, Roxana Iliescu.

Prima care le-a vorbit susținătorilor a fost Iliescu. Acesta a spus că „în fiecare săptămână membri noi ni se alătură, suntem organizații tinere. Majoritatea suntem tineri nu cu experienţă, dar cu dorinţă şi determinare de a face lucrurile altfel decât au fost făcute până acum. Avem foarte multă treabă. Când vorbim de Timiş, vorbim de subfinanţarea județului, Centura de Sud este superbă, dar finanţarea acesteia lipsește cu desăvârşire, de retrocedări ilegale”. Aceasta a condamnat faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoarea este cercetat de DNA, dar nu a pomenit niciun cuvânt despre fostul şef PDL Constantin Ostaficiuc, aflat în aceeași situație și care de altfel a fost un bun partener al președintelui Traian Băsescu.

Cristian Diaconescu a spus că „nu am un discurs scris probabil de asta nu am fost bun de candidat la preşedinţie. (…) Românii adevărați cred că minciuna trebuie să își primească răspuns în față, că nu minciuna și lipsa de responsablilitate trebuie să ne guverneze pe fiecare în parte. Nu îi imitați pe ceilalți, aveți și luptați pentru propriul crez”.

Sigfried Mureșan,europarlamentar PMP, a spus „noi suntem partidul cel mai predictibil din România, dacă te implici vei avea un loc”.

Dorel Onaca, secretarul PMP, le-a promis susținătorilor că vor avea loc reuniuni în toate cele „50 de județe din țară”. În fiecare lună vom avea întâlniri zonale în cele opt zone din România și alt opt zone în diaspora. Acesta a îndemnat la mobilizare generală și organizare.

„Nu sunt părintele acestui partid”

Discursul președintelui a fost precedat de o serie de scandări ale numelui acestuia. De la debutul discursului Băsescu a spus că se află la Timișoara „în calitate de partener, vreau să fiu perfect clar partener și nimic altceva, dar un partener devotat. Aș vrea să știți că nu întâmplător am venit aici. Este prima întâlnire regională, nu știu la câte voi mai fi invitat sau voi mai participa, dar vă asigur că am venit pentru a vă încuraja să continuați acest mod de a vă întâlni, de a dezbate și de ce nu, ocazie ca liderii voștri politici să vă spună ce vor, care le sunt obiectivele. Partidul numai așa va fi viu, dacă va exista o comunicare continuă. Nu vreau să se spună că sunt părintele acestui partid sau că acest partid este al meu pentru că nu e adevărat. Eu am avut doar o idee plecând de la ceea ce simțeam instinctiv că România are nevoie de partide noi”.

Fostul președinte a subliniat că e nevoie ca partide noi care nu au făcut compromisuri majore să conducă țara. „Cred că astăzi PMP este al treilea partid din România. Avem PSD, PNL și al treilea partid ca și capacitate politică este partidul Mișcarea Populară.


Mi-aș dori să vă transfer din experiența mea și să vă spun ce să nu faceți. Ce să nu faceți este extrem de important. Până unde poate merge compromisul cât de bine poate fi acomodat compromisul cu interesul național și nu cu interesul de a fi la putere. (…) În momentul de față nu există niciun partid vechi din România care să nu fi întrecut această limită”. Băsescu a mai spus și că este necesar ca PMP să își selecteze bine membrii. Acesta a clarificat că „nu mai am aspirații politice personale, am obligația morală ca după atâta experiență în politică să contribui la crearea unui partid nou al viitorului și nu unul al tranziției”.

Legat de regimul Băsescu, condamnat de premierul Victor Ponta, Băsescu a subliniat că vreme de patru ani de zile în regimul său premier a fost Călin Popescu Tăriceanu, iar alţi doi ani şi opt luni a fost Ponta. „Doar trei ani şi patru luni au fost alocaţi guvernului Boc, care vreme de un an a avut un membru PSD, pe Ponta. Asta poate explica poate bătălia cumplită pe care am avut-o cu un Parlament care mi-a fost mereu ostil pentru că începuse să funcţioneze justiţia”, a declarat fostul preşedinte. Fostul preşedinte a mai adăugat şi că „e mai bine să tremure politicienii de teama procurorilor, e mai bine pentru ţară, eu cu asta mă mândresc”, subliniind că justiţia funcţionează la cote maxime încă de pe vremea când el era la conducerea ţării. Băsescu a mai adăugat şi că nu e deloc rușinat de cele două mandate ale sale, amintind printre lucrurile de care este mândru intrarea în Uniunea Europeană, scăderea inflanţiei sau creşterea rezervei valutare a ţării. „Mai Victor Viorel, ce am făcut eu rău în ţara asta în afară de faptul că nu am făcut compromisuri cu găștile din partide? Ştiu de ce mă urâţi, că nu am făcut compromisuri cu voi. Nu le voi face nici de aici înainte. Am dat acest răspuns în faţa dumneavoastră ca să ştiţi că parteneriatul nostru are o bază solidă. Sunt un om căruia nu îi este ruşine de mandatele lui chiar dacă am regrete de pe timpul crizei”, a susţinut fostul preşedinte în faţa PMP-iştilor.

La final, Băsescu a revenit pe scenă şi a salutat, din nou, sala, iar apoi a plecat spre ieşire. Drumul a fost unul carea durat mai mult decât se aşteptau SPP-işti, deoarece Băsescu s-a oprit să facă fotografii cu toţi admiratorii din sală. Întrebat de PRESSALERT.ro dacă este mândru şi de modul în care a funcţionat Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor în timpul mandatului său de preşedinte, Traian Băsescu s-a urcat repede în jeep şi a plecat.

Foto: Adrian Pîclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.