UE menține Hamas pe lista teroristă, în ciuda unei decizii a justiției

UE menține Hamas pe lista teroristă, în ciuda unei decizii a justiției

0
DISTRIBUIȚI

hamas palestina

Uniunea Europeană a menținut vineri Hamas pe lista sa de organizații teroriste, după ce a făcut recurs la o decizie a justiției obligând-o să retragă mișcarea islamistă palestiniană.

„Această decizie (a UE) o contrazice complet pe cea a Tribunalului… Noi o respingem și cerem ca ea să fie revizuită și eliminate toate formele de nedreptate față de poporul nostru și Hamas”, a reacționat Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al mișcării islamiste, citat de AFP.

În decembrie, Tribunalul Uniunii Europene a anulat pentru vicii de procedură înscrierea Hamas pe această listă, menținând în același timp temporar înghețarea activelor organizației în Europa.

Această decizie a fost condamnată cu vehemență de primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut ca Hamas să fie „imediat” pusă din nou pe listă.

Hamas, care refuză să recunoască statul Israel, a salutat această decizie, văzută ca un semn de detensionare și o posibilă revenire ca interlocutor legitim pe scena regională.

UE a făcut recurs la decizia instanței în ianuarie, având ca efect suspendarea aplicării ei.

Menținerea Hamas pe lista teroristă „este nedreaptă și rea pentru poporul nostru și rezistența sa legitimă și îl încurajează de asemenea pe ocupant (Israel) să-și continue crimele”, a adăugat Fawzi Barhoum.

Noua listă cuprinde zece persoane și 23 de entități.


Hamas a fost plasată pe lista neagră a UE de organizații teroriste în decembrie 2001, după atentatele din 11 septembrie în Statele Unite.

Două organizații, al-Takfir și al-Hijra, și ONG-ul Holy Land Foundation for Relief and Development, au fost retrase de pe listă față de ultima ei actualizare datând din iulie 2014.

Liderii Holy Land Foundation au fost condamnați în 2008 de justiția americană în Texas pentru finanțarea Hamas cu 12 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.