Unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din județul Timiș, castelul Nako...

Unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din județul Timiș, castelul Nako din Sânnicolau Mare, salvat de la distrugere FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2131679901">

castelul nako

Castelul Nako, unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Timiș, o clădire emblematică a orașului Sânnicolau Mare, va fi salvat de la distrugere. Primăria Sânnicolau Mare a reușit să răscumpere castelul, în 2013, cu bani europeni, iar acum au început în sfârșit lucrările de reabilitare.

„Reabilitarea Castelului Nako face parte dintr-un proiect transfrontalier gestionat de Primăria Sânnicolau Mare. Proprietarii privați care aveau drepturi asupra clădirii au fost despagubiți cu bani europeni, iar castelul se află acum în proprietatea orașului. Cea de-a doua componentă importantă a proiectului transfrontalier, reabilitarea exterioară, se va finaliza anul acesta, în vară”, anunță reprezentanții Primăriei Sânnicolau Mare pe Facebook.

castelul nako

Castelul Nako se găsește chiar în centrul orașului Sânnicolau Mare, fiind construit în anul 1864 de către contele Kalman Nako. Clădirea fascinantă, înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Timiș, se află în mijlocul unui parc cu arbori de esență tare și numără 99 de încăperi. Cea mai importantă era, pe vremuri, biblioteca în care se aflau 5.000 de volume și documente de o mare valoare istorică. În castelul Nako, familia nobiliară a păstrat, ani la rând, și trofee de vânătoare exotice, picturi, statui valoroase, dar și mobilă veche sculptată.

Din păcate, după Primul Război Mondial, valorile din castel au dispărut, clădirea fiind transformată în școală agricolă, iar apoi folosită de gărzile fasciste după izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial. În anul 1975, primăria a preluat domeniul, iar șase ani mai târziu a fost amenajat în interiorul castelului Muzeul Bela Bartok.

Foto: Doru Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.