„Zestrea bunicii”, expoziția care te face să te simți ca în Banatul...

„Zestrea bunicii”, expoziția care te face să te simți ca în Banatul vremurilor trecute. Când o puteți vizita GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1467835207">

expozitie zestrea bunicii banat (7)

Sunt aproximativ 100 de piese, vechi de câteva sute de ani, care provin din gospodării rurale din Banat. Ele pot fi admirate până pe 30 martie, dar mai ales pot fi cumpărate, prețurile fiind unele accesibile. Credențuri vechi de la 1800, o râșniță de cereale, niște foale de fierărie, gigant, lăzi de zestre, candelabre Jungenstil sau o minunată bancă de interior, cu ladă, turcoaz, sunt numai câteva din exponatele minunate. „Mă simt ca la omma acasă”, spune cineva.

Expoziția cu vânzare gândită de familia Aron, care conduce afacerea locală Andreas Antik și au vrut să vorbească timișorenilor despre „Zestrea bunicii, patrimoniu cultural”, idee care a dat și titlul expoziției. „Ne-am propus să arătăm zestrea fizică a bunicii și să vorbim despre zestrea sufletească”, spune Adrian Aron. Așa au apărut în spațiul de lângă Van Graph Kafe piese de mobilier, costume populare și obiecte decorative din casele de la țară din județul Timiș. Expoziția e o colaborare cu Facultatea de Arte din Timișoara și cu colecționarul girocean Marius Matei.

Unele dintre cele mai frumoase piese care merită admirate sunt cele șapte lăzi de zestre, realizate din lemn de fag. „Sunt lăzi de zestre datate 1850 – 1880, realizate exclusive din lemn, fără metal, îmbinate cu ajutorul unor cuie din lemn. Trei sunt pictate în roșu și negru, și toate sunt decorate cu elemente solare sau pomul vieții”, a mai spus Adrian Aron.

„Zestrea bunicii” poate fi vizitată în spațiul expozițional de pe strada Matei Corvin nr. 6 (lângă Van Grap Kafe), în Piaţa Unirii, de luni până vineri, între orele 12.00 și 17.00.

De azi, „Zestrea bunicii” e dublată de o expoziție de bijuterii de argint, cu vânzarea și ea, în spațiul de lângă farmacia din Piața Unirii. Ambele expoziții sunt deschise până pe 30 martie. Piesele dorite pot fi rezervate și achiziționate la final.

În plus, organizatorii au inițiat și un concurs fotografic cu piesele din expoziții, la care sunt invitați să participe toți pasionații de această artă. Lucrările se depun până pe 20 martie, urmând să fie jurizate de artistul plastic Camil Mihăescu, la finele lunii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.