„Avem vânzător în mall cu facultate și învățătoare care lucrează după-masa casieră...

„Avem vânzător în mall cu facultate și învățătoare care lucrează după-masa casieră la Kaufland!”. Ce spune rectorul UVT despre absolvenţii din ziua de azi

5
DISTRIBUIȚI

studenti uvt

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, este nemulțumit de faptul că România nu are o strategie prin care să racordeze sistemul educațional cu cerințele pieței muncii. Tocmai de aceea, nu e de mirare că întâlnim tineri care au absolvit o facultate sau un master, dar nu lucrează în domeniul în care au învățat, ci au profesii total diferite.

„România este pe primul loc la analfabetism în Uniunea Europeană, 6 % din populație nu știe să scrie și să citească. 40 % din adolescenți nu știu să citească. Eu cred că în orice țară civilizată, educația ocupă un rol prioritar în strategia de dezvoltare națională pe termen lung, educația este o investiție, nu o cheltuială.


Educăm oameni ca să avem angajați performanți, dar și ca să avem un popor civilizat. România nu are o astfel de strategie”, a explicat Marilen Pirtea, ieri, în cadrul unei dezbateri organizate la Bastionul Theresia cu privire la programul „Primul job”, pe care l-a propus la începutul acestui an.

Rectorul UVT mai consideră că țara noastră are o problemă în ceea ce privește supracalificarea. „De aceea, avem vânzători în mall cu facultate, taximetriști cu facultate sau învățătoare care lucrează după-masa casiere la Kaufland. Sunt niște anomalii ale sistemului educațional corelat cu o economie incapabilă să perceapă rolul educației pe termen lung. Tinerii care termină o facultate și nu-și găsesc un loc de muncă în domeniul în care au învățat au diferite probleme psihice, apare frustrarea, sunt nemulțumiți că stau pe banii părinților”, este de părere Marilen Pirtea. Astfel, rectorul UVT crede că este nevoie de crearea unui set de măsuri de politici publice pentru promovarea inserției tinerilor în piața muncii.

Pe de altă parte, un angajator prezent la dezbatere s-a plâns de faptul că absolvenții care termină o facultate sunt slab pregătiți. „Nici măcar cunoștințele teoretice nu sunt conform cerințelor pieței. Am avut un tânăr absolvent de Politehnică, inginer constructor, care ne-a pus o întrebare năucitoare: de ce este importantă calitatea betonului atunci când ridici o construcție? Este important ca absolvenții să cunoască măcar o limbă străină la nivel conversațional. Nu sunt învățați să gândească, să aibă inițiativa, nu au idei, trebuie să le dai totul mură în gură. Nu este normal”, a explicat angajatorul. În final, Marilen Pirtea a conchis că este o problemă națională, de sistem educațional.

5 COMENTARII

 1. Domnule rector ,degeaba se supara lumea ca absolventii de facultate nu gasesc de lucru ,comform studiilor.deoarece sunt tufe in materie!Trec prin ,facultati precum gasca prin apa ,intra boi si ies vaci!!!Si mai prosti decat au intrat!cat timp se vor scoate absolventi pe baza chitantei ca si-au platit taxa ,atata timp vom avea taximetristi,vanzatori etc cu facultate.de fapt acela este locul lor real!
  Oricine a absolvit o facultate serioasa a gasit de munca ,in domeniu!
  Lasati lamentarile patetice si scoateti valori de pe bancile facultatilor nu doar nulitati!Ex concret :am cautat un jurist pt firma mea si nu am gasit unul de Doamne ajuta in cinci luni!!!Cu greu am reusit sa angajez un profesionist adevarat nu un purtator de diploma, care nu stie exact cate urechi are un cap!

 2. Domnule rector ,degeaba se supara lumea ca absolventii de facultate nu gasesc de lucru ,comform studiilor.deoarece sunt tufe in materie!Trec prin ,facultati precum gasca prin apa ,intra boi si ies vaci!!!Si mai prosti decat au intrat!cat timp se vor scoate absolventi pe baza chitantei ca si-au platit taxa ,atata timp vom avea taximetristi,vanzatori etc cu facultate.de fapt acela este locul lor real! Oricine a absolvit o facultate serioasa a gasit de munca ,in domeniu! Lasati lamentarile patetice si scoateti valori de pe bancile facultatilor nu doar nulitati!Ex concret :am cautat un jurist pt firma mea si nu am gasit unul de Doamne ajuta in cinci luni!!!Cu greu am reusit sa angajez un profesionist adevarat nu un purtator de diploma, care nu stie exact cate urechi are un cap!

  Citeste mai mult pe: http://www.pressalert.ro/2015/04/avem-vanzator-mall-cu-facultate-si-invatatoare-care-lucreaza-dupa-masa-casiera-la-kaufland-ce-spune-rectorul-uvt-despre-absolventii-din-ziua-de-azi/

  • Draga Marius, daca tu ai impresia ca orice student care iese de pe bancile facultatii sun”tufe de venetia” te inseli. Sunt studenti care au invatat an de an si au cunostintele necesare in domeniul studiat si tot nu au un loc de munca in domeniu.

 3. Angajatorii se plang de tineri ca nu stiu dar pe cei peste 50 de ani nu ii angajeaza ca sunt batrani . La 59 de ani cu 2 facultati una mate una it poli bat la usi degeaba.

 4. Că nu-i cătun în ţara asta să nu aibă o universitate, cât de mică, acolo. La aşa inflaţie de absolvenţi nici nu e de mirare că ajung la terminarea „universităţii” vanzători, benzinari, casiere, boactări, taximetrişti, miliţieni sau jăndari. În ţară şi străinătate. Absolvenţi de la Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Dimitrie Cantemir sau Universiti of Masaciucoti. Şi mă opresc, că obosesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.