BIRUITORII Povestea TULBURĂTOARE a tânărului Florin Lihet care și-a petrecut aproape întreaga...

BIRUITORII Povestea TULBURĂTOARE a tânărului Florin Lihet care și-a petrecut aproape întreaga viață la casa de copii. Cum și-a învins soarta și ce face acum pentru micuții fără părinți

0
DISTRIBUIȚI

florinlihet

Pentru mulți tineri din ziua de astăzi viața la 20 de ani înseamnă nopți petrecute în cluburi, distracții sau întâlniri. Nu și pentru Florin Lihet un tânăr din Timișoara care își petrece ore în șir în bucătărie. Pasionat de gastronomie, Florin este bucătar în toată regula și are doar 22 de ani. Nu lucrează într-un restaurant de lux, ci pregătește delicatese pentru copiii de la Casa de Copii ”Frații lui Onisim” din Timișoara.

Viața lui Florin Lihet nu a fost deloc ușoară. S-a născut în Timișoara, dar în 18 ani de zile nu și-a văzut niciodată mama, iar pe tatăl lui l-a întâlnit doar de două ori. „Când am împlinit patru ani, iar fratele meu trei ani, părinții mei s-au despărțit. Tatăl nostru nu a putut să ne țină pentru că a rămas singur cu doi copii. Atunci s-a gândit că cel mai bine pentru noi este să ne dea la casa de copii”, ne-a povestit Florin.

O viață la casa de copii

Cei doi copilași au ajuns în 1997 la Casa de Copii ”Frații lui Onisim”. Au crescut împreună altături de alți micuți cu povești de viață la fel de triste ca a lui. Acolo au dormit, au mâncat și s-au jucat, dar cel mai important lucru a fost acela că au primit o educație ca la carte. Anii au trecut și până la vârsta de 11 ani Florin nu a știut ce înseamnă iubirea părintească. „Când am împlinit 11 ani am ajuns în plasament la o familie din Lugoj care mai avea șase copii. Familia respectivă l-a luat și pe fratele meu pentru că nu a vrut să ne despartă”, a spus acesta.

A făcut școala la Lugoj unde și-a găsit pasiunea în muzică. Știe să cânte la mai multe instrumente precum trompetă, pian sau tobe și la vremea aceea spera să ajungă un mare muzician. Florin a vrut să își facă un viitor și a continuat liceul la Timișoara. „Am fost crescut și educat de acea familie din Lugoj, atât eu cât și fratele meu. Era prea greu să fac naveta Lugoj-Timișoara ca să merg la liceu și m-am întors, din nou, la casa de copii. Am continuat cu muzica, dar la un moment dat am avut niște probleme de sănătate și am fost nevoit să renunț”.

florinlihe

De la muzician la maestru bucătar

Deși nu reunțat la muzică, Florin Lihet nu s-a dat bătut și și-a căutat un loc de muncă.


Din sala de muzică a nimerit în bucătărie. „Eram încă la școală când am început să lucrez. Într-o vară am avut posibilitatea să fiu ajutor de bucătar. Curățam legume, le tocam și pregăteam tot ce era necesar pentru mâncare. După trei luni de zile am început să gătesc efectiv. Făceam ouă, ceai, cocktail-uri, lucruri mai simple”, a spus cu zâmbetul pe buze.

Mai târziu a învățat să facă ciorbe, sarmale și tot felul de preparate exotice, rețete pe care mulți tineri din ziua de astăzi nici nu știu să le descifreze. Chiar dacă nu a primit laude de la cei care i-au dat viață, Florin este mândru de fiecare dată când cel pe care îl servește mănâncă tot din farfurie. „Este foarte important cum îi servești și ce îi servești omului pe masă. Încet, încet am găsit o pasiune în gastronomie, iar apoi am avut posibilitatea să gătesc pentru micuții de la Casa de Copii Frații lui Onisim”.

Pentru că a vrut să învețe mai multe despre meseria asta s-a înscris la un curs de bucătar. De asemenea, nu există zi în care să nu se documenteze în legătură cu tot ceea ce înseamnă viața în bucătărie. „Îl urmăresc des pe Gordon Ramsay pentru că îmi plac foarte mult rețele lui. Gătitul înseamnă reguli, dar și ambiția fiecăruia de a excela în acest domeniu”, a spus Florin.

Reguli importante în bucătărie

Se apropie sărbătorile pascale și cu această ocazie micul bucătar va pregăti mâncare pentru aproximativ 300 de persoane. „Acum de Paște, la casa de copii, vom avea invitați din alte centre de plasament din Timișoara. De aceea îmi petrec toată ziua în bucătărie pentru că vreau să le pregătesc mai multe feluri de mâncare. În alte centre de plasament se dă mâncare cu porția, dar eu vreau să îi satur. M-am gândit să le prepar niște mâncăruri simple și bune”, a spus tânărul.

În fiecare zi se trezește la șase dimineața, își face igiena și pleacă în bucătărie. Ca orice bucătar în toată regula, Florin face și lista de cumpărături. Preferă ca totul să fie proaspăt și spune că un lucru important este calitatea. „Mereu sunt foarte atent la ce adaug în mâncare. Dacă o legumă este puțin stricată sau dă să se strice o arunc. Fiecare ingredient are un rol principal și influențează rezultatul final”.

Tânărul ne-a spus că este foarte important să știi ce să îi spui celui servit în legătură cu ingredientele alese pentru prepararea unui fel de mâncare. „Eu trebuie să știu să răspund la întrebările celui care mănâncă ceva gătit de mine. Eu trebuie să știu e ce am pus țelină, pătrunjel, ardei sau morcov. Prefer legumele proaspete, nu le țin la frigider și este importantă și fierberea. Dacă sunt prea fierte nu e bine, dar dacă nu sunt fierte, la fel. Totul trebuie să fie moderat. Mâncarea trebuie să aibă gust și dacă nu îi pui sare”, ne-a explicat tânărul.

Vrea să învețe și mai mult și s-a gândit să facă un curs de bucătar șef. Își dorește să își facă o mică afacere și să gătească acasă pentru diferiți oameni. I-ar plăcea să lucreze și în străinătate și are multe idei pe care vrea să le pună în practică în viitorul apropiat. Florin nu a uitat nici de muzică, pentru că a fost prima lui pasiune în care s-a regăsit. Chiar dacă nu a crescut lângă cei care l-au adus pe lume, viața i-a oferit alte oportunități de care a profitat din plin. „Voi continua și cu muzica, dar nu renunț la bucătărie pentru că îmi place foarte tare această meserie. Sper să îmi fac o mică afacere sau să lucrez în străinătate. Scopul meu este să învăț cât mai multe și să devin cât mai bun”, a spus, în final, Florin Lihet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.