p>
În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor. E deopotrivă ziua în care se sacrifică mieii. Din bătrâni se spune că, dacă vrei ți se împlinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci se deschid cerurile și Dumnezeu poate vedea și dărui înăuntrul ființei.
Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea marii sărbători a Peștelui. În bisericile ortodoxe și Greco-catolice se slujesc Vecernia şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi şi binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la iad, semnificând „Prima Înviere” a lui Adam şi biruinţa asupra morţii.
La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, sâmbătă, 11 aprilie, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare se oficiază dimienața, începând cu ora 9.00, iar de la miezul nopții are loc Slujba Învierii.
În Duminica Sfintelor Paşti, 12 aprilie, programul ritual începe la ora 9.30 cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar de la ora 18.00 se va oficia Vecernia (a doua Înviere) urmată de Concertul de Paşti al Corului Catedralei mitropolitane condus de preotul Dan Dragomir.