Creatorul documentarului „Vin românii!”, prezent la Timișoara. Ce a spus despre controversele...

Creatorul documentarului „Vin românii!”, prezent la Timișoara. Ce a spus despre controversele iscate de film VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

IM5A0139

Autorul documentarului „Vin românii!”, serie difuzată de Channel 4, în Marea Britanie, care a iscat mari controverse în rândul conaționalilor noștri, a venit vineri la Timișoara pentru a-și promova filmul. Situația a escaladat cu demonstrații în fața sediului televiziunii britanice, implicarea ambasadei României, prin transmiterea unei scrisori de protest si replici de anvergură în media autohtonă.

James Bluemel, autorul seriei, este invitatul principal al Asociației DocuMENTOR, care organizează zilele acestea Open Documentary Session 2015. Cu această ocazie, diseară, de la ora 20.00, la Ambasada va fi prezentat, în premieră românească, întreg documentarul.

Pentru cei care nu au văzut seria de documentare, semnate James Bluemel, trebuie spus că realitatea prezentată prin imagini şi personaje a împărţit părerile în două tabere mari: pro şi contra romțnilor care își părăsesc patria pentru un trai mai bun în Marea Britanie. Regizorul spune că a dorit să arate lucrurile aşa cum sunt populaţiei britanice, şi aşa reticentă cu privire la prezenţa românilor în Regatul Unit.

„Scopul seriei a fost să răspundă temerilor britanicilor.


Pentru a face acest lucru trebuie să pui o faţă umană acelei temeri şi, dacă tot ajungi să faci acest lucru, să fie un personaj plăcut pentru cei care-l urmăresc. Toate comentariile pozitive au venit de la britanici. N-am văzut niciunul negativ, de la ei. Reacții negative au venit de la români. Britanicii i-au susţinut pe cei din film. Spuneau că habar nu aveau că oamenii aceştia fac astfel de sacrificii pentru a veni în Anglia. Că îşi iau rămas bun de la copii, ca să vină aici, să se zbată pentru un loc de muncă şi se trezesc că nu au bani de chirie şi dorm pe străzi. Cred că a atras atenţia”, a spus Bluemel.

Cei care l-au invitat, prin vocea producătorului Florin Iepan, i-au lansat o provocare: „Cum ar fi să facem în coproducție un film documentar cu titlul «Unii români nu vin», cu oameni blonzi, care lucrează în birouri moderne, în România, mulțumiți de situația lor”. Răspunsul lui James Bluemel. a fost categoric: „n-ar avea nicio șansă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.