Cum a evoluat şpaga în ultimii opt ani în România şi cum...

Cum a evoluat şpaga în ultimii opt ani în România şi cum au reacționat oamenii de afaceri austrieci la birocrație VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

daniel marcu ecoplus austria inferioara (1)

În cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, difuzată în această seară din studioul HDV, s-a discutat despre cum se descurcă oamenii de afaceri cu birocrația și cu corupția din România. Invitatul emisiunii a fost Daniel Marcu, reprezentantul ecoplus, Agenția economică a landului Austria Inferioară în România.

Când vin la noi în țară, investitorii austrieci trebuie să se obișnuiască cu birocrația. Daniel Marcu a spus că deși există și în Austria probleme legate de acest aspect, austriecii nu sunt de acord cu anumite reguli impuse în acest sens. „Nici la ei birocrația nu este foarte mică, astfel că ne este ușor să le explicăm că la un proiect au nevoie de documente peste documente. Sunt anumite lucruri cu care nu sunt de acord și nu vor să le înțeleagă din prima, dar le spunem că nu au încotro și trebuie să le accepte”, a explicat reprezentantul ecoplus.

De asemenea, Daniel Marcu a mai menționat și faptul că atunci când vin la noi în țară austriecii nu înțeleg de ce problemele mici nu sunt rezolvate, ci mușamalizate, iar când vine vorba de probleme serioase românul le rezolvă într-un timp foarte scurt. Consilierul a povestit că „un reprezentant al unei companii foarte mari din Austria avea o dilemă când a venit aici. El a spus că nu înțelege cum se face că în momentul în care vine vorba de problemele mici românii le mușamalizează și le amână, iar când sunt probleme mari care par imposibil de rezolvat, le rezolvă și într-o oră”.

S-a întâmplat ca un investitor să afle că 80% din marfa livrată în România era neplătită.


„Asta nu înseamnă că suntem o țară de țăpari, dar de fiecare dată când discutam cu omul respectiv nu știam cum să fac astfel încât să îmbunătățesc imaginea țării”, a spus Daniel Marcu.

Întrebat care ar fi primele lucruri pe care le-ar schimba în țară Daniel Marcu a spus că „în primul rând aș organiza o comisie care să realizeze o strategie pe cel puțin 10 ani, care să stabilească niște reguli foarte clare pe anumite domenii indiferent de schimbarea legislativă, al doilea lucru ar fi să realizez o stabilitate legislativă, iar al treilea – eliminarea corupției”.

Legat de corupție, invitatul emisiunii PRESSALERT LVIE a spus că lucrurile au evoluat pozitiv în ultima perioadă. „Mă refer la relația cu instituțiile locale cu care avem de-a face. Acum șapte ani, un austriac care voia să își deschidă o afacere nu obținea aviz fără să dea șpagă. Acum cred că le este frică să mai ceară șpagă, pentru că lucrurile s-au schimbat. Ne îndreptăm spre statele capitaliste. Funcționarului public începe să îi fie frică să mai ceară. Cer cei aflaţi în vârf”, a spus Marcu.

Tot el a mai precizat că românii suferă în acest moment din cauza faptului că politicienii au pus pe primul loc interesul personal în defavoarea celui local sau național, însă, cu toate acestea, niciun austriac nu a spus că nu îi place România și că se retrage din proiect din cauza problemelor din țara noastră. „România rămâne acea țară de interes și spectaculoasă. Nu îi facem să plece. Se mai supără ei pe mentalitatea și stilul unor parteneri de afaceri, dar nu am avut niciun caz în care un investitor să vrea să se retragă pentru că nu îi place țara sau pe motivul că e păcălit. Avantajul este acela că suntem în Uniunea Europeană, lucru care le oferă acea siguranță că nu își vor pierde afacerea a doua zi”, a mai specificat în cadrul emisiunii Daniel Marcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.