Cum funcționează „ecoplus”, agenția prin care un land din Austria își sprijină...

Cum funcționează „ecoplus”, agenția prin care un land din Austria își sprijină oamenii de afaceri peste hotare. Câte firme a consiliat filiala din România și cum îi încurcă schimbările de legislație VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

daniel marcu ecoplus austria inferioara (3)

Daniel Marcu, reprezentantul ecoplus, Agenția economică a landului Austria Inferioară în România, a fost prezent în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde s-a discutat despre business în România, despre dezvoltarea relațiilor economice, problemele cu care se confruntă investitorii austrieci în România, dar și despre oportunitățile de investiții ale românilor în Austria.

Daniel Marcu a explicat în cadrul emisiunii ce este ecoplus și care este rolul agenției atunci când un investitor austriac vine în România cu gândul de a-și deschide o afacere sau de a căuta parteneri.

„Guvernul landului Austriei Inferioare s-a gândit să sprijine în special firmele mici și mijlocii în demersul lor de internaționalizare. Au decis să înființeze acest ecoplus activ în cinci țări. Doar în România biroul este în Timișoara și nu în capitală, ca în alte țări. (…) Noi consiliem gratuit firmele pentru a intra în piața românească cu diverse produse, dacă doresc să investească într-o anumită capacitate de producție sau în agricultură. Fiecare investitor austriac vine în România și spune «mă cheamă X și am această idee». Noi îi oferim servicii de la A la Z, precum facilitarea contactelor cu avocați, cu proprietari de teren sau firme de activitate”, a spus acesta.

Schimbarea legislației a fost și este o problemă cu care se confruntă investitorii austrieci care vin la noi în țară și nu numai.


„În 2011 a fost dată legea 220 din 2008, iar în 2012 au fost invitați investitori de pretutindeni să vină la noi în țară datorită condițiilor excelente care se ofereau la vremea repectivă. Această lege a fost modificată permanent, parcă din dorința de a bloca și de a trimite investitori în altă parte. (…) Din cauza acestor lucruri firmele riscă să intre în faliment”, a spus Daniel Marcu.

Acesta a dat și un exemplu concret. „Înainte de prima fază a legii, Biogest a venit în România, în 2007, încercând să deschidă o afacere. Au investit practic bani în nimic până în 2011, când s-a dat o formă relativ finală a legii. Atunci au decis să construiască și acum au terminat prima investiție, o stație de 1,5 MW la Ardud, în Satu Mare. Problemele nu s-au terminat, pentru că în 2013 s-a dat o Odonanță de Urgență care amâna certificatele verzi, la 1 ianuarie 2014 au fost noi schimbări în lege, iar acum Biogest riscă să rămână, după o investiție de 6 milioane de euro, cu certificatele verzi nevândute, din cauza modificărilor”, a povestit Daniel Marcu.

Întrebat dacă există o rezolvare vizavi de această situație, reprezentantul ecoplus a spus că „sunt anumiți parlamentari care doresc ca lucrurile să meargă bine, dar sunt și grupuri de interese care face legea pe genunchi. Ca exemplu, pot fi grupuri de interese tot din cadrul acestor domenii, cum ar fi energie regenerabilă, energie eoliană sau industria paralelă”.

Există și alte exemple exemple de succes. „Avem un investitor care a achiziționat 600 de hectare în zona Cărpiniș, iar în 2011 a scris un proiect pe fonduri structurale și a făcut unul dintre primele silozuri pe orizontală. O hală de 5.000 de metri pătrați cu răcire și uscare interioară. Străinii vin cu echipamente performante și dacă scrie că trebuie să pună 10 kilograme de îngrășământ ei pun 10 kilograme, iar acest lucru le aduce succesul”, a explicat reprezentatul ecoplus.

Daniel Marcu a mai spus că scopul organizației nu îi vizează pe românii care vor să investească în străinătate, însă îi susține. De asemenea acesta a precizat că rezultatul de astăzi al ecoplus este unul mulțumitor. „Din 2007 am consiliat peste 500 de firme austriece, undeva la 10%, dar ținând cont de structura noastră mică și a firmelor care vin și nu au experiență, considerăm că această rată de succes de mulțumitoare. Cifra de afaceri se situează între opt și zece milioane de euro”, a mai spus Marcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.