Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant, la PRESSALERT LIVE, despre VIAȚA...

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant, la PRESSALERT LIVE, despre VIAȚA după MOARTE: „Un donator de organe dă viață altor oameni. Întotdeauna viața învinge” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dan ilincariu (3)

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara, a vorbit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, despre menirea nobilă, dar în același timp extrem de dificilă pe care o are: aceea de a convinge familiile pacienților care ajung în moarte cerebrală să accepte prelevarea de organe, în speranța că vor putea fi salvate alte vieți omenești.

Dan Ilincariu este asistent principal în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Timișoara, locul în care pacienții internați se zbat între viață și moarte. De zece ani, cadrul medical este coordonatorul Centrului Regional de Transplant și a renunțat la un salariu de mii de euro ca asistent medical la Roma ca să rămână la Timișoara și să-i ajute pe cei care au nevoie de un transplant. Acum, nu regretă niciun moment decizia luată. „Mi s-a propus în toamna lui 2005 să fac acest lucru și mi s-a părut ceva extraordinar. Eu, dar și colegii mei din celelalte centre, avem oferte și acum de a pleca în străinătate, dar nu cred că vreunul din noi se gândește să facă asta, pentru că este mult mai important ceea ce facem aici”, a explicat Dan Ilincariu.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara a povestit și cum încearcă să le convingă pe familii să accepte prelevarea de organe de la pacientul aflat în moarte cerebrală.


Astfel, Dan Ilincariu a precizat că „încercăm să le explicăm familiilor că este posibil să le fie mai ușor mai târziu atunci când știu că cel drag lor mai trăiește prin alți oameni. Dumnezeu le-a dat viață oamenilor, asta face și un donator de organe, dă viață altor oameni”. Potrivit asistentului medical, România are una dintre cele mai mici rate de refuz din Europa din partea familiilor.

Totuși, Dan Ilincariu atrage atenția asupra faptului că, de-a lungul timpului, au existat probleme de ordin tehnic, în operațiunea de prelevare de organe. Astfel, au existat situații în care o aeronavă care trebuia să transporte echipa de prelevare nu a putut ateriza la Timișoara din cauza ceții și a fost nevoie să fie trimisă altă aeronavă. De asemenea, la un moment dat, o aeronavă a rămas fără combustibil la 02.00 noaptea și a fost solicitat un alt mijloc de transport aerian. „Trebuie să ne descurcăm. Am reușit să trecem peste multe lucruri de acest gen. Nu am ratat niciun transplant din cauza acestor probleme, mai ales că beneficiem de foarte mult sprijin când avem nevoie de ajutor, atât din partea SMURD, cât și a MApN sau MAI”, a explicat Dan Ilincariu.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara a mai precizat că atunci când familiile pacienților refuză prelevarea de organe o fac, de cele mai multe ori, din motive religioase, dar și pentru că pur și simplu nu doresc să creadă că pacientul este în moarte cerebrală. „Întotdeauna activitatea de la ATI se află la limita dintre viață și moarte. Există foarte mulți pacienți pe care nu-i mai putem ajuta, dar întotdeauna viața învinge. Am avut numeroase situații disperate în care am realizat că viața învinge și așa se întâmplă întotdeauna. Cred că minunile le fac oamenii”, a conchis Dan Ilincariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.