„De azi într-o zi”, debutul în poezie al cunoscutului jurnalist Călin Neacșu....

„De azi într-o zi”, debutul în poezie al cunoscutului jurnalist Călin Neacșu. Cum a transformat trăirea în magie lirică FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>calin neacsu8“De azi într-o zi” reprezintă debutul poetului Călin Neacșu, jurnalist “în țoalele lui”, omul care conduce biroului Agenţiei France-Presse (AFP) pentru Balcanii de Vest. Volumul, tipărit la editura Brumar, s-a lansat ieri în prezența poetului timișorean Robert Șerban, care este și editorul cărții, și a jurnalistei Daniela Damian.

“Poezia lui Călin Neacșu este o poezie aparte, o raritate printre poeziile de dragoste contemporană, scris în vers clasic. O să auziți o muzică pe care nu ați mai auzit-o demult. O muzică pe care o regăsiți la Brumar, la Foarță, o muzică aparte. Călin iubește femeia, cu ea este în dialog, în polemică, pe ea o iubește, pe ea o urăște, cu ea polemizează”, a spus Robert Șerban. La rândul său, Daniela Damian a vorbit despre experiența de jurnalist a lui Călin Neacșu și despre tranziția sa din sfera realului în cea a imaginarului și a metaforicului: “Am găsit în poezia sa pasiune, joc. S-a spart platoșa de cinism și jurnalistul de ieri i-a făcut loc poetului de azi”.

Plin de emoție, Călin Neacșu a explicat de ce a ales Timișoara pentru lansarea volumului și le-a mulțumit celor care i-au dat curajul de a reuni trăirile sale lirice într-o carte, editorului și poetului Robert Șerban și jurnalistei Ofelia Herghelegiu. “Eu am o relație specială cu Timișoara din adolescență. Îi mulțumesc lui Robert și editurii Brumar pentru că au avut curajul să riște cu o <<tânără speranță>> și prietenilor, puțini, dar foarte dragi pe care îi am aici”, a spus Neacșu, care a și recitat câteva versuri din volumul “De azi într-o zi”.

Poetul jurnalist și jurnalistul poet 

Cartea de poezie “De azi într-o zi” este o juxtapunere perfectă a ambivalenței scriitor-jurnalist a lui Călin Neacșu. Versurile sale nu își pierd nimic din realul și prezentul jurnalistic, ci sunt transformate cu măiestrie în lirism atemporal, în metaforă și cadență, care îți crează un univers intim în care auzi, simți și aproape vezi ce trăiește poetul. Poezia sa este la fel de palpitantă ca o transmisiune de pe frontul de război, ca o investigație la sânge a unui eveniment de amploare, dar de această dată este din propriile bătălii ale poetului, din acele momente marcante pentru sufletul său, pe care le descrie cum numai un poet-jurnalist o poate face.

La Călin Neacșu poezia și jurnalismul nu se exclud, nu se bat cap în cap, ci, din contră, se îmbină perfect, în forma unor “reportaje în vers”, care vorbesc despre femei, dragoste, amăgiri și dezamăgiri, pasiune și abandon. “O herghelie de vise zăbala-mi sărută,/Ea de glezne umilă mi se-ncătușa tăcut,/Grele lanțuri în surghiun până bea-voi cucută,/Stăpân al unei sclave, ce prizonier m-a făcut” (Sclavul sclavei/Prizonier), sunt câteva dintre versurile pe care le regăsiți în cartea “De azi într-o zi”, care va fi în curând în librării.

Versurile lui Călin Neacșu își pierd, astfel, din senzațional și devin senzație, din exclusivitate devin exclusive, din jurnalism devin magică și frumoasă poezie.

Călin Neacşu (52 de ani), lucrează la AFP din 1990, activitatea sa jurnalistică desfăşurându-se în zona Balcanilor, a Orientului Mijlociu, în Georgia, unde a fost corespondent de război. În perioada 2003-2010 a fost directorul biroului AFP pentru Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, cu sediul la Zagreb, după care a lucrat la cartierul general al AFP, de la Paris, în postul de redactor-şef adjunct. Din 2012, este director al biroului AFP pentru Balcanii de Vest, cu sediul la Belgrad. În 1999 a fost nominalizat de AFP la premiul pentru jurnalism „Albert Londres”, fiind unul dintre puţinii jurnalişti străini admişi pentru această distincţie.

Foto: Virgil Simonescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.