Foștii generali Stănculescu și Chițac, condamnați în dosarul Revoluției pentru omor deosebit...

Foștii generali Stănculescu și Chițac, condamnați în dosarul Revoluției pentru omor deosebit de grav, au pierdut la CEDO lupta cu statul român. De ce au depus plângere

3
DISTRIBUIȚI

victor stanculescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins definitiv plângerea formulată de foștii generali Victor Atanasie Stănculescu și Mihai Chițac, care avea ca subiect procesul prin care cei doi au fost condamnați la câte 15 ani de închisoare pentru rolul avut în reprimarea Revoluției de la Timișoara. Decizia a fost dată săptămâna trecută.

Cei doi foști generali au fost condamnați în data de 16 octombrie 2008, de judecătorii instanței supreme, în dosarul Revoluției, pentru omor deosebit de grav. Mihai Chițac a murit în noiembrie 2010, iar Victor Atanasie Stănculescu a executat doar o treime din pedeapsă, fiind eliberat din penitenciar pentru bună purtare și probleme de sănătate.

Marcel Mioc, cercetător al Revoluției din Decembrie 1989, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a fost organizată la Memorialul Revoluției, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare, că cei doi foști generali au depus plângere la CEDO în anul 2009.


Avocații foștilor generali s-au plâns la CEDO că aceștia au fost condamnați pe nedrept și că nu au avut parte de un proces corect, încă CEDO a respins aceste capete de acuzare. „În 2012, CEDO deja respinsese o parte din reclamaţia celor doi foşti generali şi lăsase spre examinare numai partea legată de durata procedurilor judiciare. Acum a respins şi această parte a reclamaţiei”, a explicat Marcel Mioc.

În perioada 16-22 decembrie 1989, Victor Atanasie Stănculescu și Mihai Chițac erau persoane cu grad înalt în cadrul armatei și au fost trimiși la Timișoara pentru a înăbuși revolta populară începută în oraș, care a dus până la urmă la căderea regimului totalitar din România. „Poruncile care le-au fost date de Șeful Statului de la acea vreme au fost de a omorî protestatarii. 72 de oameni au fost uciși și 250 au avut răni prin împușcare. După schimbarea regimului, reclamanții au primit funcții în guvernul nou-format, deoarece percepția generală la acea vreme a fost că în timpul evenimentelor din decembrie 1989 ei au jucat un rol semnificativ în trecerea armatei de partea insurgenților. Ei au rămas la putere în primele câteva guverne de după revoluție”, mai spune Marcel Mioc.

Foto: Gândul

3 COMENTARII

  1. la brutarieee! mai ales stanculescu va fi distrus, saracul, pentru ca nu are pacanele si cazinouri! dar poate joaca ascunsa/prinsa/rarita pe/cu nutzi! ca sa-si aminteasca de leanta pe care o pupatooo-ooo in kkur apoi a impuscatooo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.