Începe Festivalul de toacă din Banat. Unde are loc și cine participă

Începe Festivalul de toacă din Banat. Unde are loc și cine participă

0
DISTRIBUIȚI

concurs de batut toaca03

Un festival mai puţin obișnuit are loc în aceste zile zile la Giroc: Festivalul de bătut toaca. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan Mitropolitul Banatului, Arhiepiscopia Timişoarei în colaborare cu Primăria Giroc organizează marţi 7 aprilie a.c., a VIII-a ediţie a Festivalului de toacă în Banat intitulat „În glas de toacă”.


Evenimentul se desfăşoară în grădina de vară a căminului cultural din Giroc.

La cele 33 de toace pregătite în grădină (după anii Mântuitorului petrecuţi pe pământ) îşi vor arăta măiestria toţi cei care ştiu să bată toaca, dar şi cei care doresc să înveţe. Participă grupuri de tineri din satele bănăţene, alături de monahi de la mănăstirile din Eparhia Timişoarei. Manifestarea va fi deschisă de către Părintele Mitropolit Ioan cu slujba deniei ce se va oficia începând cu ora 16,00 în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir” din localitate, urmată de festivalul de toacă. Prin acest festival se doreşte continuarea tradiţiilor de Sfintele Paşti şi transmiterea lor prin Biserică generaţiilor viitoare.

Toaca este un instrument muzical de percuţie folosit în liturghia ortodoxă. Toaca și clopotele sunt de altfel singurele instrumente muzicale acceptate de Biserica Ortodoxă. Este constituită cel mai adesea dintr-o scândură de lemn în care se bate cu unul sau două ciocănașe, la orele fixate pentru rugăciune. Simbolistica lemnului este legată de lemnul crucii. Există și o toacă de fier, care se bate la anumite sărbători mari, ca de exemplu la Paști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.