p>Miercuri, 15 aprilie, pe scena Teatrului Național din Timișoara, s-a dat startul celei de a XX-a ediții a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești). Anul acesta, organizatorii ne invită să trăim frumos împreună, să învăţăm să trăim împreună, civilizat.
”Dramaturgia românească s-a dezvoltat și a ajuns într-un punct în care spectacolul de teatru contemporan privește cu maximă atenție textul românesc. Anul acesta, ediția se concentrează puternic pe ceea ce înseamnă individualitate. Am pus reflectorul mult mai atent decât, poate, am făcut-o până acum. Întorcându-mă la Art of Ageing, la ”arta de a îmbătrâni”, vă propunem să căutăm arta de a trăi împreună, de a învăța să trăim împreună, civilizat”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.
Între 15 și 22 aprilie și apoi între 6-13 iunie, FEST – FDR plasează teatrul românesc contemporan în context internațional. Rolul selecționerului festivalului a fost acela de a aduce la Timișoara cele mai bune creații, în cazul FDR, pe texte românești, fie ele clasice sau contemporane. ”Intenția mea este ca, urmărind ce se întâmplă în alte zone din România, să încerc să fac o imagine mozaicată, un puzzle de direcții, de teme, de preocupări, astfel încât dumneavoastră să vedeți încotro se duc individualitățile, încotro se duce dramaturgia. Eu cred, și este concluzia acestui an, și a anului precedent, că poate nu avem direcții în ceea ce privește dramaturgia, dar sigur avem personalități, persoane care știu să scrie, și al căror condei e foarte puternic. Avem regizori care sunt preocupați de dramaturgia românească, avem actori care joacă cu plăcere și, o concluzie a acestui an, avem teatre de stat care se apleacă din ce în ce mai mut către dramaturgia contemporană care, poate, acum câțiva ani, era puțin marginală”, a precizat teatrologul Oana Borș, selecționerul festivalului.
Secțiunea FDR s-a deschis, în Sala Mare a Teatrului Național, cu spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu. A urmat, la Sala 2, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București).
Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.
FEST –FDR este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timişoara.
Mai multe informații despre spectacolele FEST – FDR puteți găsi pe www.tnimisoara.com. Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com. (Fotografii: Adrian Pîclișan)